top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

BACK TO SCHOOL: Tips για να επιστρέψουν τα παιδιά στη διατροφική ρουτίνα τους

Νέα χρονιά νέοι στόχοι δε λένε; Νέοι στόχοι για εσένα, νέοι στόχοι και για τους μικρούς φίλους μας που μας γεμίζουν καθημερινά με χαρά.


Καθώς οργανώνουμε το νέο έτος, λοιπόν, λέω σήμερα να συζητήσουμε για όλα εκείνα τα απλά αλλά τόσο σημαντικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να έχουν ενέργεια μέσα στη μέρα. Γιατί μην ξεχνάς ότι και εκείνα είναι γεμάτα υποχρεώσεις, παρά το νεαρό της ηλικίας τους.


Πάμε να τα δούμε;



Το πρώτο και το πιο σημαντικό: ξεκούραση! Ο βραδινός ύπνος είναι αυτός που μας προσφέρει την απόλυτη ξεκούραση και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα άλλο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.


Το βασικότερο γεύμα της ημέρας είναι το πρωινό. Γίνεται να το παραλείψουμε; Φυσικά και όχι! Μικροί και μεγάλοι ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας με ένα πλούσιο πρωινό που θα μας δώσει ενέργεια και θα ξυπνήσει το μυαλό μας.


Η διατροφή δεν μπορεί παρά να είναι μέσα σε αυτή την "υγιεινή" αντίστροφη μέτρηση. Το σπιτικό φαγητό προσδίδει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ενός παιδιού για να έχει δύναμη και να διατηρεί το ανοσοποιητικό του σε άριστη κατάσταση.


Φρούτα και λαχανικά, τα καλύτερά μας φιλαράκια! Αναπόσπαστο κομμάτι της καλής διατροφής και τεράστιος σύμμαχος για την καλή υγεία, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν με απεριόριστους τρόπους. Σε (φρουτο)σαλάτες, με γιαούρτι, μέλι, σε κέικ, ως συνοδευτικά, μπορείτε μαζί με το παιδί να βρείτε ό,τι του ταιριάζει καλύτερα και να φτιάξετε τα πιο πολύχρωμα πιάτα.


Η ψυχολογία είναι πολύ βασικό κεφάλαιο στο σύνολο της υγείας ενός παιδιού. Η καλή διάθεση, η επιβράβευση για όσα πετυχαίνει, αλλά και η κατανόηση για καταστάσεις που ίσως δεν κυλούν με τον πιο ιδανικό τρόπο, είναι χρήσιμο να υπάρχουν μέσα στην ημέρα του παιδιού, ώστε να του δίνουν δύναμη να συνεχίζει με όσα καταπιάνεται.


Τα χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξίσου απαραίτητα για την καλή υγεία των μικρών μας φίλων. Ένα ζεστό ποτήρι γάλα το πρωί είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα πριν το σχολείο και για να τελειώσει το βράδυ μετά από όλες τις δραστηριότητες. Παράλληλα το τυρί, το γιαούρτι και όποιο άλλο γαλακτοκομικό, μπορεί να πλαισιώσει τέλεια κάθε γεύμα.


Οι οθόνες...πονεμένη ιστορία. Πολλές φορές χρειάζονται για μαθησιακούς σκοπούς. Και ακόμα περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται για διασκέδαση. Κατανοητά όλα, όμως όση λιγότερη ώρα περάσει ένα παιδί μπροστά σε οθόνες, τόσο πιο ξεκούραστη μέρα θα έχει. Θα αποκομίσει περισσότερο χρόνο για διασκέδαση με άλλους τρόπους, ενώ θα αποκτήσει ισορροπημένο ωράριο ύπνου.


Η άσκηση είναι μέσα στα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για τον εαυτό του. Ειδικά ένα παιδί, με την τόση ενέργεια που έχει λόγω ηλικίας, είναι καλό να έχει ευχάριστες εναλλακτικές ώστε να τη διοχετεύει. Η γυμναστική προσδίδει ευεξία, εκτόνωση και παραπάνω κοινωνικοποίηση σε όλες τις ηλικίες, πόσο μάλλον στις μικρότερες.


Για το τέλος, άφησα το πιο συχνό πρόβλημα: τα αναψυκτικά! Η ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν ροφήματα όπως τα αναψυκτικά, είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι μέσα στη μέρα του ένα παιδί θα καταναλώσει και άλλες τροφές που περιέχουν ζάχαρη. Συνδυαστικά, λοιπόν, και με τέτοιου τύπου ροφήματα, η ποσότητα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σημαντικά προβλήματα υγείας, αλλά και προβλήματα στον ύπνο και τη διάθεση βραχυπρόθεσμα.


Είναι ώρα λοιπόν μαζί με το μικρό φιλαράκι σου να δημιουργήσετε μια όμορφη καθημερινότητα, με υγιεινές επιλογές. Δείτε το σαν παιχνίδι και διασκεδάστε μαζί!


Η ομάδα μας




13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page