top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Cheat Days: Τελικά σε βοηθούν ή σε απομακρύνουν από το στόχο σου;

Είσαι και εσύ από αυτούς που όταν άκουσαν "cheat day" ή "free meal" ή "ελεύθερο γεύμα" και φαντάζεσαι ένα τραπέζι με απλωμένα φαγητά και γλυκά;


Εάν λοιπόν είσαι, τότε σκέψου τα παρακάτω που σου έχω ετοιμάσει!


Μήπως να το πιάσουμε λίγο από την αρχή και να δούμε από που ξεκινάει αυτό;


Μήπως κρύβει μία δόση υπερβολής γιατί στην πραγματικότητα το σημαντικό είναι να μην στερείσαι πράγματα που λαχταράς;


Ή μήπως αυτή η σκέψη χωρίς όρια, τελικά μας οδηγεί σε μία λανθασμένη σχέση με το φαγητό και με την ιδέα που έχουμε για την διατροφή;






Δεν είσαι ο μόνος που έχει αυτή τη "φιλοσοφία" ή που πέφτει στις παγίδες που κρύβει από πίσω μια τέτοια νοοτροπία.


Βλέποντας όμως πιο καθαρά το πόσο ακραία είναι τότε ίσως συνειδητοποίησες γιατί η σωστή διατροφή χρειάζεται και την ισορροπία της :)











Κατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, θα παρατηρήσεις ίσως τον εαυτό σου να τρώει παραπάνω από όσο χρειάζεται για να χορτάσει.


Αυτό γίνεται διότι νιώθουμε πως δεν θα υπάρξει ξανά σύντομα αυτή η ευκαιρία οπότε καταλήγεις να τρως πολύ παραπάνω από όσο θέλεις πραγματικά.












Τελειώνοντας το cheat day σου, είναι αρκετά σύνηθες να σκέφτεσαι πως έχασες τον έλεγχο έτσι εύκολα.


Αυτό το παιχνίδι του μυαλού σε παγιδεύει προσθέτοντας σου τύψεις και άγχος για τη συνέχεια της διατροφής σου.









Μπορεί να μην το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά ο άνθρωπος θέλει περισσότερο αυτό που ξέρει πως δεν μπορεί να έχει.


Η διαφορά όμως είναι πως το φαγητό μπορείς να το έχεις και μάλιστα όποτε θελήσεις. Ο λόγος που δεν καταναλώνεις όμως πάντα αυτό που λιγουρεύεσαι στο μέτρο που σκέφτεσαι, είσαι εσύ.


Η επιλογή σου δηλαδή να ακολουθήσεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που σου εξασφαλίζει την υγεία σου αλλά και μια καλή ποιότητα ζωής :)





Τέλος, μάλλον ήρθε η ώρα να βγάλεις τα "πρέπει" και τα "δεν πρέπει" από το λεξιλόγιο σου! Απαγορεύοντας κάτι στον εαυτό σου καταλήγεις να το σκέφτεσαι περισσότερο άρα σιγά σιγά να το θες ακόμα πιο πολύ.

Όλα τα φαγητά έχουν τη θέση τους στην ζωή σου, όλες οι περιστάσεις και όλες οι στιγμές που μπορεί η διατροφή να μην πάει ακριβώς όπως την έχεις προγραμματίσει.


Όταν το αποδεχτείς αυτό τότε πίστεψε με θα δεις μεγάλη διαφορά στη συμπεριφορά σου απέναντι στο πρόγραμμα διατροφής σου αλλά και στην ψυχολογία σου :)



Μην ξεχνάς λοιπόν!


  • Η ισορροπημένη σχέση με το πώς φέρεσαι στο σώμα σου και στο πιάτο σου είναι από τα βασικά πράγματα που οφείλεις να μάθεις στο "ταξίδι" της διατροφής.


  • Η καθημερινότητα και το διατροφολόγιο σου πρέπει να χαρακτηρίζεται από φαγητά που όχι μόνο σε εξυπηρετούν αλλά και σε ευχαριστούν!


  • Τα πλούσια τραπέζια με φίλους, δεν αποτελούν κανένα παραστράτημα ούτε χρειάζεται να χαρακτηρίζονται με βαρύγδουπες λέξεις που συνήθως οδηγούν σε τύψεις.

Σκέψου όσα είπαμε μόλις και εγώ είμαι εδώ να συζητήσουμε κάθετί που σου ήρθε στο μυαλό!


Ήλια



9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page