top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Stop scrolling!

Τα social media αναμφισβήτητα αποτελούν τεράστιο μέρος της καθημερινότητας όλων.

Σχεδόν καθένας μας πλέον έχει τουλάχιστον έναν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είτε για να ενημερώνεται, είτε για να επικοινωνεί με φίλους, είτε απλά επειδή θέλει να περνά λίγο χρόνο χαλάρωσης χαζεύοντας αναρτήσεις πριν κοιμηθεί το βράδυ.


Όποιος κι αν είναι ο λόγος που έχεις κι εσύ λογαριασμούς στα social media, το μόνο που έχει σημασία είναι να τους χρησιμοποιείς για πραγματικό όφελος, να μην σε τραβούν δηλαδή σε αρνητικά συναισθήματα, αλλά να σου δίνουν αυτό που θέλεις (ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία κ.λπ.).


Είναι πολύ εύκολο, ωστόσο, όλοι μας να παρασυρθούμε, να ξεχάσουμε το λόγο που έχουμε φτιάξει κάποιον λογαριασμό και αντιθέτως να αρχίσουμε να ακολουθούμε ανθρώπους ή να βλέπουμε αναρτήσεις που μόνο αρνητισμό θα μας φέρουν.


Γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ, για να δούμε τι θα ήταν καλό να κάνεις ώστε να χρησιμοποιείς τα social media με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας τα συζητήσουμε, λοιπόν:


Αν για άλλη μια φορά πρέπει να ιεραρχήσω κάποια βήματα ως τρόπο δράσης, τότε και πάλι θα έβαζα ως πρώτο τη σκέψη! Να αναρωτηθείς, δηλαδή, για το τι συμβαίνει στην προκειμένη κατάσταση. Και στη συνέχεια θα έρθουν και οι πράξεις που θα δούμε παρακάτω.


Έχεις, λοιπόν, αναρωτηθεί ποτέ ποιους ανθρώπους ακολουθείς; Έχεις σκεφτεί για ποιο λόγο άρχισες να τους ακολουθείς και αν τους γνωρίζεις προσωπικά ή αν λαμβάνεις κάτι θετικό με το να βλέπεις τις αναρτήσεις τους; Συχνά καταλήγουμε να είμαστε "φίλοι" ή να "ακολουθούμε" κόσμο που εμφανίστηκε τυχαία στην αρχική μας σελίδα. Ή που μια συνθήκη μας έκανε να συνδεθούμε μαζί του.


Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα των γνωστών που τελικά δεν γνωρίζουμε καν. Εννοώ ανθρώπους που γνώρισες για παράδειγμα μέσα από μια κοινή παρέα, αλλά τελικά δεν ξαναμίλησες ποτέ. Όπως επίσης και μακρινούς συγγενείς ακόμη, που ίσως και για κοινωνικούς λόγους συνεχίζεις να έχεις στη λίστα με τους following.


Ως πρώτο βήμα, λοιπόν, καλό θα ήταν να ελέγξεις (και ίσως να αναθεωρήσεις) με ποιους έχεις συνδεθεί μέσω social media. Και ο λόγος είναι ότι μπορεί να επηρεαστείς πολύ εύκολα απ' όσα βλέπεις. Πάρε για παράδειγμα ανθρώπους που λόγω της δουλειάς τους χρειάζεται διαρκώς να διαφημίζουν μια τέλεια καθημερινότητα. Ταξίδια, προϊόντα, ιδιαίτερες εμπειρίες, καταστάσεις που εσύ να μην μπορείς ή ακόμη και να μη θες να ζήσεις. Είναι όμως μια συνθήκη που λίγο - πολύ θα σε επηρεάσει αν τη βιώνεις καθημερινά.


Και μέσα από αυτά έρχεται η σύγκριση. Γιατί εσύ δεν έχεις αυτό το προϊόν, αυτά τα ρούχα, αυτό το σώμα, αυτό το ταξίδι, αυτή τη ζωή εν τέλει; Εκτίθεσαι καθημερινά σε posts που δείχνουν μια τέλεια καθημερινότητα και αναπόφευκτα αρχίζεις να συγκρίνεις τη δική σου ζωή με την ομορφιά των social media. Δε θα εξετάσω αν αυτή η ομορφιά είναι πραγματική ή ειλικρινής. Θα σου πω μόνο ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και ότι σίγουρα τα social media δεν είναι η μόνη αληθινή και εικοσιτετράωρη συνθήκη.


Μπαίνοντας σε αυτό το τρόπο σκέψης, ίσως αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξεις σε 'σένα. Είτε μέσα από αγορές και υπερκαταναλωτισμό, είτε με τη σταδιακή υιοθέτηση ακραίων τρόπων ζωής, μπαίνεις σε μια διαδικασία να επικρίνεις όσα κάνεις, ζεις ή είσαι εσύ και να θέτεις ως πρότυπα όσα βλέπεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Και όλα τα παραπάνω καταλήγουν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα: να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία σου. Μπορεί να μην είναι κάτι που θα συμβεί ακαριαία ή επίσης να μην σου είναι απόλυτα ξεκάθαρο στο πλαίσιο της καθημερινής ζωής και των υποχρεώσεών της. Ωστόσο ισχύει για όλους μας και έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας.


Για όλους τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, βρίσκω εξαιρετικά σημαντικό να δεις και ενδεχομένως να αναθεωρήσεις τα άτομα με τα οποία συνδέεσαι μέσω social media. Αν μη τι άλλο κάθε τέτοιο μέσο είναι ένα πρόσθετο εργαλείο στη ζωή μας, που ο σκοπός του θα ήταν να την κάνει καλύτερη.

Αν αυτό δεν ισχύει, τότε γιατί να μην το αλλάξεις; Στο χέρι σου ή μάλλον...στο κινητό σου είναι!


Η ομάδα μας






















10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page