top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

#train_for_your_brain

ΥΓΕΙΑ! Σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις εκφάνσεις!


Όπως ξέρεις και ξέρω, οι ήδη αυξημένοι ρυθμοί της καθημερινότητας ολοένα και εντείνονται. Προτεραιότητα έχει πλέον η δουλειά και ο προσωπικός χρόνος έχει μειωθεί σε σημείο που αν υπάρχει πλέον θεωρείται πολυτέλεια.


Και μέσα σε όλα, που χρόνος για να αφιερώσεις στον εαυτό σου;

Τι να πρωτοκάνεις; Να σε φροντίσεις, να σε ξεκουράσεις, να σε προσέξεις;


Από την άλλη, ίσως αυτή να είναι η περίοδος που πρέπει περισσότερο να κάνεις πράγματα για εσένα, έτσι που να εξισορροπείς όλη την κούραση από τις υποχρεώσεις και τη δουλειά με ένα δώρο προς τον εαυτό σου.

Και πίστεψέ με ότι δεν υπάρχει καλύτερη ξεκούραση από την πνευματική!


Τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι με μόνο 20 λεπτά καθημερινής άσκησης μπορεί να έχεις σημαντικά οφέλη τόσο στο καρδιαγγειακό σύστημα, όσο και στην εγκεφαλική λειτουργία και την επιβράδυνση του γήρατος;

Στο κάτω κάτω, τι είναι να αφιερώσεις 20 μόνο λεπτά από την ημέρα σου για να κάνεις κάτι τόσο σημαντικό για εσένα;

Μπορεί το σώμα να κουραστεί παραπάνω, αλλά το μυαλό θα ξεκουραστεί και αυτή η ανακούφιση και ευεξία που νιώθεις μετά την άσκηση δεν συγκρίνεται με τίποτα.


Είναι για αρχή σημαντικό να έχεις κατά νου, πως ό,τι ωφελεί το σώμα ωφελεί και τον εγκέφαλο.

Αλλά είναι εξίσου ενδιαφέρον να ξέρεις και πώς:


  • Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού που επιφέρει η άσκηση αυξάνει, όπως είναι αναμενόμενο, και τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, γεγονός που έχει φανεί επωφελές για τη λειτουργία του και ιδιαίτερα της μνήμης- σημείωσε ότι η άνοια σχετίζεται με μειωμένη κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο-. Από την άλλη λόγω μεγαλύτερων αναγκών, συντονίζεται και η καρδιά σε "αυξημένους" ρυθμούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικά οφέλη τόσο στην καρδιαγγειακή λειτουργία όσο και στο αναπνευστικό σύστημα.

  • Τα οφέλη για τον εγκέφαλο, βέβαια, δεν αφορούν μόνο τη ροή του αίματος. Η άσκηση μπορεί να προάγει τη βελτίωση της μνήμης έμμεσα, αφού τα άτομα που γυμνάζονται τείνουν να κοιμούνται καλύτερα και να έχουν λιγότερο άγχος και στρες – τα ζητήματα δηλαδή που συμβάλλουν σε γνωστική εξασθένηση και δυσλειτουργία. Συνάμα δηλαδή, μειώνεται και ο κίνδυνος για την εμφάνιση κατάθλιψης.

  • Πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι η άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου (μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση) καθώς και ότι η καθημερινή άσκηση για μόλις 20' είναι αρκετή για να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.


Εσύ τι περιμένεις;

20 λεπτά μέσα στη μέρα δεν τα έχεις διαθέσιμα;

Και αν δεν τα έχεις, δεν μπορείς από κάπου να τα ξεκλέψεις;


Είμαι σίγουρη πως ναι!


Η ομάδα μας,




7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page