top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Έρχεται το καλοκαίρι... Τι να τρώμε;

Κάθε χρόνο περιμένουμε πως και πως αυτήν την εποχή. Οφείλεται στο ότι τη συνδυάζουμε με τις διακοπές που όλοι έχουμε ανάγκη; Οφείλεται στον ηλιόλουστο καιρό που μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε τα πάντα; Ίσως πάλι και να οφείλεται στα πεντανόστιμα εποχικά του φρούτα και λαχανικά.


Όπως και να έχει, το καλοκαίρι έρχεται και θέλω να σου πω μερικούς τρόπους ώστε να είσαι σίγουρος πως τρως υγιεινά και μένεις ενυδατωμένος, αυτή την ιδιαίτερη εποχή!


Για ρίξε λοιπόν μια ματιά στο πινακάκι που σου έχω ετοιμάσει!


Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά;


Φρούτα:

  • Καρπούζι: παρέχει ενυδάτωση λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό (92%) ενώ είναι πολύ χαμηλό σε θερμίδες. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Β6, κάλιο και λυκοπένιο. Το τελευταίο είναι μια ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία είναι προστατευτική έναντι του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, χάρη στις διουρητικές του ιδιότητες, βοηθά αποτελεσματικά στην αποβολή των τοξινών και των ανεπιθύμητων ουσιών από τον οργανισμό.

  • Πεπόνι: ενυδατώνει καθώς είναι πλούσιο σε νερό (90%) και ηλεκτρολύτες όπως μαγνήσιο και κάλιο. Περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης C (53% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης), η οποία βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος από μολύνσεις, καθώς και στη φυσιολογική παραγωγή κολλαγόνου, μιας δομικής πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της συνοχής του σώματος. Τέλος, είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, Β6 και βιταμίνη Κ, που υποστηρίζουν την υγεία των οστών.


Γιαούρτι: πλούσιo σε προβιοτικές πρωτεΐνες και ασβέστιο, αυτό το καθιστά εξαιρετικά θρεπτικό και πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή μας. Το γιαούρτι βοηθά στην αποφυγή των γαστρεντερικών προβλημάτων και επίσης κρατά υπό έλεγχο το πεπτικό σύστημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.


Αγγούρι: αποτελείται κατά 90% από νερό και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά ενυδατικό, αποβάλλει επίσης όμως και τις τοξίνες από το σώμα και μας. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως το αγγούρι συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος μας καθώς και των μαλλιών και νυχιών! Έχει επίσης αποδειχθεί ο σημαντικός του ρόλος στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Πιο συγκεκριμένα, αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα του σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.


Νερό καρύδας: αποτελείται κατά 94% από νερό, έτσι θεωρείται εξαιρετικά ενυδατικό. Επίσης, θεωρείται πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων (όπως κάλιο, μαγνήσιο κ.α.), και για αυτό μας βοηθά να παραμένουμε ενυδατωμένοι, προστατεύοντάς σας έτσι από θερμοπληξία και άλλες σχετικές παθήσεις. Το νερό καρύδας περιέχει νάτριο, το οποίο βοηθά στην αναπλήρωση της ποσότητας αλατιού που χάνεται από το σώμα μας μέσω της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τέλος, επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως το νερό της καρύδας μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση!


Ρόφημα με lime & μέντα: έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το δέρμα μας φρέσκο ​​και υγιές τα καλοκαίρια. Επίσης θεωρείται καταπραϋντικό για το πεπτικό σύστημα και διατηρεί το στομάχι σας υγιές. Οι πονοκέφαλοι για πολλούς το καλοκαίρι αυξάνονται, λόγω του ζεστού και ξηρού καιρού. Η μέντα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων, λόγω του δυνατού, αναζωογονητικού αρώματος και της γεύσης της. Τέλος, είναι πολλές οι φορές που μπορεί να νιώσεις το καλοκαίρι λίγο πιο νυσταγμένος ή κουρασμένος, η μέντα μπορεί να βοηθήσει διότι κρατά τον εγκέφαλο σε εγρήγορση και βελτιώνει τη διατήρηση της μνήμης.


Λαχανικά: είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Αποτελούν από τις καλύτερες διατροφικές πηγές καθώς είναι γεμάτα με βιταμίνες A, C και E, αλλά και κάλιο. μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και φολικό οξύ. Το καλοκαίρι τα λαχανικά θεωρούνται ένας μεγάλος άσος στο μανίκι μας, διότι μπορούν να φτιάξουν πολλές διαφορετικές σαλάτες οι οποίες εκτός από ενυδάτωση, μας προσφέρουν και την απαραίτητη ενέργεια χωρίς όμως να μας δυσκολεύουν στο πεπτικό μας σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, τα περισσότερα λαχανικά έχουν άφθονες φυτικές ίνες για να χορτάσουν και να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου!


Κρεμμύδια: μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λοιμώξεων και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ειδικά την εποχή του καλοκαιριού όπου κυκλοφορούν πολλές ιώσεις. Το κρεμμύδι είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές χημικές ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, έρευνες έχουν δείξει πως λόγω των ισχυρών χημικών ουσιών του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και υποστηρίζει επίσης την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.



Μιας και ο Ιούνιος έχει ήδη ξεκινήσει νομίζω πως ήρθε η ώρα να πας σούπερ μάρκετ ή καλύτερα σε κάποιο συνοικιακό μανάβικο και να γεμίζεις την κουζίνα σου με όλα αυτά τα υπέροχα τρόφιμα που σου ανέλυσα. Αλήθεια, εσύ τι λες να φτιάξεις για να δροσιστείς;


Ό,τι και να φτιάξεις φρόντισε να το απολαύσεις, και φέτος το καλοκαίρι να σε κακομάθεις, να σε προσέχεις και να σε φροντίσεις λίγο παραπάνω :)


Ήλια




6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page