top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Αιθέρια έλαια: τι σου προσφέρουν;

Σίγουρα έχεις ακουστά τα αιθέρια έλαια, ίσως να τα έχεις χρησιμοποιήσει. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί εδώ και πολλά χρόνια πολλές διαφορετικές κουλτούρες τα επιλέγουν;



Τα αιθέρια έλαια έχουν θεραπευτικές δυνατότητες για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα και υποστηρίζουν ένα γενικό αίσθημα ευεξίας.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι τα αιθέρια έλαια;


Σύμφωνα με τον ορισμό: "Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα αρωματικά αποστάγματα που εξάγονται από βότανα, λουλούδια, φρούτα και άλλα φυτά που τους δίνουν τα μοναδικά τους αρώματα".



Τι είναι όμως αυτό που μπορούν να μας προσφέρουν και τα επιλέγουμε τόσα χρόνια;


Για δες τα πινακάκια που σου έχω ετοιμάσει. Όπως θα καταλάβεις δεν είναι ένα αυτό που μας προσφέρουν αλλά πολλά, και μάλιστα πολλά που δεν είχες σκεφτεί ότι μπορούν!




Με ποιους τρόπους όμως που μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις;


Αρωματοθεραπεία


Μέσω της πρακτικής της αρωματοθεραπείας, τα αιθέρια έλαια αραιώνονται σε νερό και απελευθερώνονται στον αέρα.


Η αρωματοθεραπεία με βότανα μπορεί να διεγείρει μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία. Για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου λεβάντας μπορεί να επηρεάσει τα εγκεφαλικά κύτταρα με παρόμοιο τρόπο όπως ορισμένα ήπια ηρεμιστικά.


Η αρωματοθεραπεία θεωρείται συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική (CAM), μέρος ενός ευρέος φάσματος θεραπευτικών φιλοσοφιών, προσεγγίσεων και θεραπειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τις συμβατικές θεραπείες που εφαρμόζει η κυρίαρχη ιατρική κοινότητα. Όμως απαιτείται περισσότερη κλινική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των αιθέριων ελαίων στην ανθρώπινη υγεία.

Τοπικά


Για να χρησιμοποιήσεις τοπικά αιθέρια έλαια, μπορείς να ανακατέψεις μερικές σταγόνες με λάδι και να απλώσεις απαλά το μείγμα στο δέρμα. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνδυασμό με ένα μασάζ, το οποίο προσφέρει πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως η ανακούφιση από το στρες.


Προϊόντα

Τα αιθέρια έλαια περιλαμβάνονται επίσης συχνά ως συστατικά σε λοσιόν, κεριά κεριού σόγιας, οικιακά καθαριστικά, και προϊόντα ομορφιάς.



Σου έδωσα λοιπόν τους λόγους και τους τρόπους να χρησιμοποιείς τις ευεργετικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων! Η ερώτηση μου τώρα είναι. Ποιο θα δοκιμάσεις πρώτο;


Ήλια

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page