top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Απλοί τρόποι να φροντίσεις τη γη!


22 Απριλίου σήμερα, και γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γης!

Εσύ ήξερες πως η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ; Και πως γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλη τη ...γη;


Η ημέρα αυτή δρα ως υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο όλοι μας ζούμε.


Η γη είναι το σπίτι μας, και είμαι σίγουρη πως το σπίτι σου το αγαπάς και κάνεις ό,τι μπορείς για να μη το φθείρεις.


Για τη γη όμως τι μπορείς να κάνεις έτσι ώστε να τη φροντίσεις ;


  • Τα πλαστικά καλαμάκια καθώς και τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσης λόγω του μικρού μεγέθους τους είναι πολύ εύκολα τα διάφορα είδη ζώων, π.χ. πτηνά και χελώνες, οστρακοειδή και ψάρια. να το περνούν για τροφή και να το καταναλώνουν. Έτσι θεωρείται πολύ επιβλαβές για το περιβάλλον γιατί έχει επιρροή σε όλη την τροφική αλυσίδα. Η αποφυγή τους μπορεί να γίνει με το να πίνουμε ποτά χωρίς αυτά αλλά και με το να αντικαταστήσουμε με επαναχρησιμοποιήσιμα καλαμάκια, ποτήρια και παγούρια.


  • Χρήση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε γενικές γραμμές η άσκοπη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται υπεύθυνη για την αύξηση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα, και κατά συνέπεια για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή. Ο πιο άμεσος τρόπος να μειώσουμε την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σβήνοντας τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε πραγματικά ή χρησιμοποιώντας λάμπες LED ή CFL φθορισμού.


  • Αποφεύγοντας τη χρήση χημικών προϊόντων, μπορούμε να καταφέρουμε να μειώσουμε αισθητά τη ρύπανση του αέρα, του νερού αλλά και του εδάφους.


  • Κάνοντας ανακύκλωση. Ο λόγος που η ανακύκλωση είναι κάτι που αναφέρεται τόσο συχνά στα περιβαλλοντολογικά ζητήματα, και αυτό γιατί βοηθά σε 2 πολύ σημαντικούς τομείς. Πιο συγκεκριμένα, βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος από χημικές και επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να διαφύγουν στην ατμόσφαιρα, στο νερό και στο έδαφος από απορρίμματα που δεν τα έχουμε διαχειριστεί σωστά. Επίσης, οι χημικές αυτές ουσίες θεωρούνται επικίνδυνες διότι μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας ως αποτέλεσμα όχι μόνο τα ζώα αλλά και τους ανθρώπους.


  • Να ψωνίζεις από μικρά τοπικά καταστήματα. Οι μεγάλες βιομηχανίες είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον λόγω των αποβλήτων που πετιούνται σε χωματερές. Πιο συγκεκριμένα αυτό το γεγονός μόλυνση το έδαφος της γης και καταστρέφει τη γονιμότητα του με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.


  • Χρησιμοποίησε τη δική σου τσάντα για τα ψώνια σου. Όπως τα ποτήρια, μπουκάλια και καλαμάκια, έτσι και οι πλαστικές σακούλες μολύνουν αισθητά την τροφική αλυσίδα. Πιο συγκεκριμένα, ζώα όπως οι χελώνες μπερδεύουν τις πλαστικές σακούλες για μέδουσες και καταλήγουν να τις καταναλώνουν. Αυτό παρότι επιδρά άμεσα στη χελώνα, καταλήγει να επηρεάζει και τον τελευταίο κρίκο της τροφικής αλυσίδας, δηλαδή τον άνθρωπο. Αυτό γίνεται διότι όλα τα πλαστικά υλικά περιέχουν χημικά, ένας άμεσος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι η χρήση πάνινων τσαντών για τα ψώνια μας.


Για περισσότερες ιδέες σου έχω ετοιμάσει μια εικόνα το παρακάτω, που αναφέρει διάφορους τρόπους για να φροντίσεις από σήμερα τον πλανήτη που μας φιλοξενεί!



Αλήθεια, εσένα ποιος είναι ο δικός σου τρόπος που φροντίζεις τη γη;


Ήλια

6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page