top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Η χαρά είναι στιγμές και... ορμόνες :)

🎉 Όταν σε ρωτάνε εάν είσαι ευτυχισμένος πάντα να τους απαντάς «ΜΠΟΡΩ», γιατί η ευτυχία μπορεί να μετριέται με στιγμές και ανθρώπους, αλλά θα δεις πώς βασίζεται και στις ορμόνες.


Για δες λοιπόν εδώ τις ορμόνες της χαράς και θα σου δώσω τα βασικά μυστικά τους ώστε να τις ενεργοποιείς!


😊 Ετοίμασε το καλύτερο χαμόγελο και διάβασε τα παρακάτω:




- Ντοπαμίνη: είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται όταν εκπληρώνεις έναν στόχο σου (από μικρούς καθημερινούς μέχρι και μεγάλους) καθώς και όταν δείχνεις καλοσύνη στο περιβάλλον σου. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για μια ορμόνη που βασίζεται στη διατροφή και συγκεκριμένα στη ζάχαρη και στα κορεσμένα λιπαρά. Η έλλειψη πρωτεΐνης όμως μπορεί να μειώσει τα επίπεδά της, οπότε πρόσεχε μη σαμποτάρεις τον εαυτό σου και φάε την πρωτεΐνη σου!


- Ωκυτοκίνη: ή αλλιώς «ορμόνη της αγάπης»: η ορμόνη αυτή αναπαράγεται όταν συναναστρέφεσαι με αυτούς που αγαπάς, είτε είναι μια μεγάλη βόλτα με τον σκύλο σου, είτε ένας γρήγορος καφές με την κολλητή σου. Δεν έχει όμως να κάνει μόνο με την επαφή με τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό σου, ο πιο γνωστός τρόπος με τον οποίο εκκρίνεις ωκυτοκίνη είναι με ένα ωραίο μασάζ, έτσι λοιπόν πήγαινε να κάνεις δώρο ένα μασάζ στον εαυτό σου, γιατί το αξίζεις!





- Σεροτονίνη: εδώ μιλάμε για τη «διάσημη ορμόνη της χαράς». Συμμετέχει σε πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως η διάθεση, η μνήμη μέχρι και οι καρδιαγγειακές λειτουργίες. Εκτός από διάσημη είναι και η δραστήρια ορμόνη μας μιας και οι τρόποι που οδηγούν στην έκκριση της είναι δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η άθληση και οι βόλτες κάτω από τον ήλιο!


- Ενδορφίνη: ή αλλιώς «η ορμόνη της απόλαυσης»: ακόμη μπορείς να την πεις και την ορμόνη του γέλιου. Η ενδορφίνη λοιπόν εκκρίνεται τις στιγμές που γελάμε πραγματικά, οπότε βάλε την αγαπημένη σου κωμωδία κάλεσε την πιο αστεία παρέα σου χαλαρώστε, γελάστε και αφήστε την ενδορφίνη να κάνει τα υπόλοιπα!



Αυτές είναι λοιπόν οι ορμόνες που μας προσφέρουν αυτό το συναίσθημα της χαράς, εκείνες οι στιγμές είναι που μας μένουν και που μας γεμίζουν. Ακολούθησε λοιπόν τα παραπάνω tips και κάνε αυτές τις ορμόνες φίλες σου. 🎉



Η ευτυχία είναι πάντα μέσα σου, το κόλπο είναι να βρεις πως να την βγάλεις προς τα έξω 😊


Ήλια

10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page