top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Ηλεκτρολύτες: πώς θα αναγνωρίσεις την έλλειψη τους και πώς θα την αντιμετωπίσεις

Σίγουρα έχεις ακούσει για τους ηλεκτρολύτες, έχεις αναρωτηθεί όμως ποτέ τι είναι;


Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα που φέρουν ένα ηλεκτρικό φορτίο όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλλιο και το νάτριο τα οποία συντελούν στη σωστή λειτουργία και ανάπλαση των μυών και του νευρικού συστήματος.


Ποιος είναι όμως ο ρόλος τους;

  • διατηρούν την ισορροπία των υγρών στα κύτταρα

  • βοηθούν στη δημιουργία μυϊκών συσπάσεων και την επίτευξης της κίνησης

  • διατηρούν ισορροπία στο pH του αίματος

  • συνεισφέρουν την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρα


Πώς όμως θα αναγνωρίσεις πως έχεις έλλειψη ηλεκτρολυτών;


Ίσως έχεις νιώσει την απώλεια τους μετά τη γυμναστική ή το καλοκαίρι. Αυτό γίνεται διότι οι ηλεκτρολύτες αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και εξασθενούν τους μύες και το νευρικό σύστημα.


Πάμε όμως να δούμε πιο συγκεκριμένα πως θα καταλάβεις ότι εκείνη τη στιγμή έχεις έλλειψη και τι ακριβώς μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις;


Χαμηλό Ασβέστιο


Θα παρατηρήσεις κράμπες στα κάτω άκρα, ευερεθιστότητα και συσπάσεις. Σε πολλές περιπτώσεις είναι λόγος για τον χρόνιο βήχα και την αδυναμία ύπνου. Τέλος, έχει βρεθεί πως συνδέεται με την κατάθλιψη.


Πώς να το αντιμετωπίσεις: προσπάθησε να τρως περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα. Παίρνοντας συμπληρώματα ασβεστίου εξασφαλίζεις την ισορροπία του επιπέδου ασβεστίου στον οργανισμό σου.


Τip: συνδυάζοντας τα συμπληρώματα ασβεστίου με βιταμίνη D3 βοηθάς τον οργανισμό σου να τα απορροφήσει!


Χαμηλό Μαγνήσιο


Νιώθοντας αδύναμους τους μύες σου και μια ευερεθιστότητα μπορείς να καταλάβεις την έλλειψη μαγνησίου σου σώμα σου λόγω της απώλειας ηλεκτρολυτών.


Πώς να το αντιμετωπίσεις: τα συμπληρώματα μαγνησίου σου εξασφαλίζουν την επαναφορά της ισορροπίας του μαγνησίου στον οργανισμό σου. Έχει ακόμη βρεθεί πως τα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν επίσης πολύ!




Χαμηλό Νάτριο

Είναι πολύ σύνηθες ο πονοκέφαλος, η κούραση, η έλλειψη όρεξης, η ναυτία και η μειωμένη συγκέντρωση να σηματοδοτούν την έλλειψη νατρίου.


Πώς να το αντιμετωπίσεις: προσθέτοντας αλάτι στο φαγητό, περίπου στο μισό με ένα κουταλάκι του γλυκού (να μην το παρακάνουμε κιόλας).


Χαμηλό Κάλιο


το αίσθημα κούρασης, οι κράμπες, η δυσκοιλιότητα, η ναυτία και η έντονη επιθυμία για ζάχαρη προσπαθούν να μας πουν πως ο οργανισμός μας χρειάζεται κάλιο.


Πώς να το αντιμετωπίσεις: Παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής καλίου Κ3 και ακολουθώντας μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κάλιο. Όπως για παράδειγμα το πεπόνι, η μπανάνα, το κολοκύθι και η γλυκοπατάτα.


Ελπίζω να σου έδωσα όσες πληροφορίες χρειαζόσουν για να καταλάβεις τι είναι επιτέλους αυτοί οι ηλεκτρολύτες και γιατί τους χρειάζεται τόσο πολύ ο οργανισμός μας!





Άκου λοιπόν το σώμα σου και ακολούθησε τις συμβουλές μου για να καλύψεις τις ανάγκες του οργανισμού σου 😊


Ήλια

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page