top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας!

Ήξερες πως το 2016 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 18η Ιουνίου ως την παγκόσμια ημέρα βιώσιμης γαστρονομίας; Εμείς λοιπόν το ξέρουμε και θα τη γιορτάσουμε μαζί σου. Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με το τι είναι η βιώσιμη γαστρονομία!


Σύμφωνα με το όρο, βιώσιμη γαστρονομία ονομάζουμε την κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς παράγεται η τροφή και πώς φτάνει στις αγορές και τελικά στα πιάτα μας.


Η βιώσιμη γαστρονομία βασίζεται:



  1. στην αναγνώριση ότι η γαστρονομία είναι μια πολιτιστική έκφραση που σχετίζεται με τη φυσική και πολιτιστική ποικιλομορφία των τροφίμων στον κόσμο.

  2. στη διαπίστωση πως η παραγωγή και η χρήση των τροφίμων πρέπει να γίνεται με έναν τρόπο που να μην σπαταλούνται οι φυσικοί πόροι και αυτή η χρήση πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον χωρίς να βλάπτεται το περιβάλλον ή η ανθρώπινη υγεία.



Έτσι λοιπόν, με αφορμή αυτή την ημέρα σκέφτηκα να σου δείξω κάποια προϊόντα που μπορείς να καλλιεργείς εσύ ο ίδιος στο σπίτι σου! Επέλεξα προϊόντα που προσφέρουν όλη αυτή την έξτρα νοστιμιά και μυρωδιά στα πιάτα μας αλλά και την υγεία μας!


Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι αυτά;



Βασιλικός


Θρεπτικά συστατικά: πλούσιος σε προβιταμίνη Α (βοηθά στην καταπολέμηση του άσθματος, αρθρίτιδαας κ.α.), κάλιο, μαγνήσιο (συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγεία) και βιταμίνη C.


Αντιβακτηριακές ιδιότητες: επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει από τη δράση μικροοργανισμών, όπως για παράδειγμα ο σταφυλόκοκκος . Είναι επίσης αποτελεσματικός στον περιορισμός της ανάπτυξης πολλών βακτηριδίων.


Αντιφλεγμονώδης δράση: Ένα από τα βασικά συστατικά του βασιλικού, η ευγενόλη, έχει αντιφλεγμονώδη δράση με τον ίδιο τρόπο όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και των χρόνιων φλεγμονών του εντέρου.


Μαϊντανός


Θρεπτικά συστατικά: πλούσιος σε βιταμίνη Κ (συνεισφέρει στην υγεία των οστών),βιταμίνη C (καλύτερη ανάπλαση δέρματος), φυλλικό οξύ (προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις), βιταμίνη Α (συνεισφέρει στην υγεία των ματιών).


Προστασία ενάντια του καρκίνου του μαστού: λόγω της χημικής ένωσης του (απιγενίνης), αναστέλλεται η ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού.


Αντιφλεγμονώδης δράση: η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνη C, A και Ε βοηθάει στην καταπράυνση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Μειώνει επίσης τα επίπεδα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου, Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ.


Προστασία από λοιμώξεις ουροποιητικού: εκτός από αυτές τις λοιμώξεις, βοηθάει στην απομάκρυνση της πέτρας στα νεφρά αλλά και στους πόνους περιόδου



Ρίγανη


Αντιβακτηριακές ιδιότητες: λόγω της ένωσης "καρβακόλη" που εμπεριέχει.


Αντιφλεγμονώδης δράση: επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να βοηθήσει στην οστεοπόρωση και την αθηροσκλήρωση.


Αντικακρκινικές ιδιότητες: επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει πως η ρίγανη βοηθάει στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.


Άνηθος


Αντιοξειδωτική δράση: πλούσιος σε φλαβονοειδή, τερπενοειδή και τανίνες. Στοιχεία τα οποία συνεισδφέρουν στην πρόληψη πολλών παθήσεων όπως το πεπτικό έλκος.


Αντικαρκινικές ιδιότητες: μελέτες έχουν δείξει την αποτελεσματική προστασία του ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού.


Μείωση σακχάρου στο αίμα: αυτή του η ιδιότητα μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.



Λεβάντα


Αντιμικροβιακές ιδιότητες: καταπολεμά τον στρεπτόκοκκο και τον πνευμονόκοκκο, καθώς και πολλά άλλα μικρόβια όπως αυτό της βρογχίτιδας.


Τονωτικές ιδιότητες: συστήνεται στους υποτονικούς ασθενείς γιατί οι ιατρικές μελέτες έχουν δείξει την αναζωογονιτική της δράση


Ηρεμιστικές ιδιότητες: θεωρείται ηρεμιστικό για τη νευρικότητα και βοηθά στον πονοκέφαλο αλλά και το στομάχι.


Επουλωτική: βοηθά στα ηλιακά εγκαύματα, δυναμώνει τα ούλα, και βοηθά στους μώλωπες και στα πρηξίματα.


Χωνευτική: βοηθά στην πέψη και την αντιμετώπιση του τυμπανισμού, και της διάρροιας.



Μάραθος


Θρεπτικά συστατικά: πλούσιο σε κάλλιο (και άλλα μεταλλικά στοιχεία), βιταμίνη A, B, C και φλαβονοειδή!


Πεπτικές ιδιότητες: περιορίζει τις κράμπες καθώς και το κοιλιακό πόνο. Έχει επίσης την ικανότητα να αποτρέπει τον σχηματισμό εντερικών αερίων.


Καθαριστικές ιδιότητες: καθαρίζει το ήπαρ αλλά και το αίμα, αποτοξινώνοντας έτσι το ήπαρ.

Αντιφλεγμονώδης δράση: κατάλληλο για αντιμετώπιση του κρυολογήματος.


Εξισορρόπηση ορμονών: βοηθάει στη ρύθμιση του έμμηνου κύκλου, την πρόληψη του καρκίνου του μαστού αλλά και την έκκριση του μητρικού γάλακτος.



Κόλιανδρος


Μείωση άγχους: πιο συγκεκριμένα χαλαρώνει τα νεύρα και βελτιώνει την ποιότητα ύπνου.


Μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου


Αποτροπή του οξειδωτικού στρες: λόγω της κουερσετίνης (αντιοξειδωτικό) που περιέχει.


Καρδιαγγειακή υγεία: σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης αλλά και τριγληκεριδίων.


Μέντα


Πεπτικές ιδιότητες: αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, το μετεωρισμό, τους κολικούς και τη διάρροια. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται σε κάψουλες για την αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, απομακρύνει το αίσθημα του εμετού αλλά και της ναυτίας.


Massage: βοηθά στους πονεμένους μύες και αρθρώσεις.


Οδοντοστοιχία: έχει βρεθεί πως λευκαίνει και καθαρίζει τα δόντια λόγω της αντισηπτικής του δράσης. Καθώς επίσης βοηθά και στην απομάκρυνση του πονόδοντου.



Φασκόμηλο


Θρεπτικά συστατικά: πλούσιο σε βιταμίνη Κ, A, C, Ε και Β6 καθώς και σε ασβέστιο και μαγγάνιο.


Αντιοξειδωτική δραστηριότητα: περιέχει πάνω από 160 φυτικές χημικές ενώσεις που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα μας.


Στοματική υγεία: εξουδετερώνει τα μικρόβια που δημιουργούν πλάκα.


Υγεία του εγκεφάλου: ευνοεί τη μνήμη. Πιο συγκεκριμένα μελέτες έχουν δείξει πως ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του Αλτσχαίμερ. Βοηθάει επίσης στην ενδυνάμωση του, βελτιώνοντας έτσι την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.


Αντικαρκινικές ιδιότητες: μελέτες δείχνουν πως καταπολεμά τον καρκίνο του στόματος, ήπατος, παχέος εντέρου, της μήτρας, του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του δέρματος και των νεφρών.


Εστραγκόν


Πεπτικές ιδιότητες: συνεισφέρει στην πέψη και στην αντιμετώπιση φουσκωμάτων και δυσπεψίας.


Μείωση άγχους: πιο συγκεκριμένα χαλαρώνει τα νεύρα και βελτιώνει την ποιότητα ύπνου.


Εμμηναγωγική δράση: λαμβάνεται για την καθυστέρηση της έμμηνου ρύσης.


Αντιπυρετικό


Masssage: αντιμετώπιση ρευματισμών και συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.



Δενδρολίβανο


Αντιμικροβιακή και Αντιβακτηριακή δράση


Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: λόγω των φαινολικών συστατικών του, προστατεύει από φλεγμονές, γήρανση και καρκινογενέσεις.


Υγεία του εγκεφάλου: βελτιώνει την συγκέντρωση, την ποιότητα της μνήμης καθώς και τη διάθεση.


Έλεγχος βάρους: μειώνει τη γλυκόζη του αίματος αλλά και τα επίπεδα χοληστερόλης.



Λάχανo


Θρεπτικά συστατικά: πλούσιο σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες (βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου).


Προστασία ενάντια του καρκίνου του μαστού: μελέτες απέδειξαν πως λόγω της ινδόλης-3-καρβινόλη του λάχανου, ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό των γυναικών εμποδίζεται.


Προστασία ενάντια του καρκίνου του προστάτη: η σουλφοραφάνη που περιέχει έχει βρεθεί πως σχετίζεται με τον μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.


Προστασία από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού



Ραπανάκι


Θρεπτικά συστατικά: πλούσιο σε φολικό οξύ (βιταμίνη Β) ,κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β6.


Αντικαρκινικές ιδιότητες: διαθέτει ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από γενετικές μεταλλάξεις και βοηθούν στην εξάλειψη καρκινικών κυττάρων.


Πεπτικές ιδιότητες: λόγω της μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών που περιέχει, μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και τις πεπτικές διαταραχές όπως την παλινδρόμηση.


Αντιδιαβητικές ιδιότητες: οι ενώσεις που περιέχει το ραπανάκι συνεισφέρουν στη βελτίωση της πρόσληψης γλυκόζης αλλα και στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.



Πιστεύω πως σου έχω δώσει πολλές επιλογές για τα προϊόντα που θα καλλιεργήσεις στο...σπίτι σου! Όπως και να έχει όποια και να επιλέξεις θα δεις ότι έχει πολλά οφέλη! Πες μου λοιπόν, με ποιο θα ξεκινήσεις;


Ήλια



3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page