top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Κρύψε την πρωτεΐνη σου σε γλυκές συνταγές

Οι πρωτεΐνες αποτελούν ένα από τα τρία πιο βασικά δομικά συστατικά για το ανθρώπινο σώμα, μαζί με τους υδατάνθρακες και το λίπος. Όλα μαζί, ανήκουν στην οικογένεια των μακροθρεπτικών στοιχείων, δηλαδή των στοιχείων που παρέχουν στο σώμα μας την ενέργεια ή αλλιώς τις θερμίδες και τα οποία τα χρειαζόμαστε σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία όπως για παράδειγμα ο σίδηρος, το μαγνήσιο ή το κάλιο. Κάθε γραμμάριο πρωτεϊνών, όπως και υδατανθράκων, μας παρέχει ενέργεια ίση με 4 θερμίδες και υπολογίζεται ότι ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 0,8 έως 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά για να καλύψει τις ανάγκες του.

Όπως αποκαλύπτει και το όνομά τους, έχουν πρωταρχική σημασία για τη διατροφή μας, καθώς όπου σταθείς και όπου βρεθείς στο ανθρώπινο σώμα θα συναντήσεις πρωτεΐνες. Και αυτό, γιατί είναι αναπόσπαστο κομμάτι για πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Πάμε να δούμε σε ποιες λειτουργίες εμπλέκονται και με τι ρόλο;

  • Δομική λειτουργία: Μερικές από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στο ανθρώπινο σώμα, δομούν όργανα όπως το δέρμα, αλλά και οστά και τένοντες (βλ. κολλαγόνο!)

  • Μεταφορική λειτουργία: Πάρε παράδειγμα την αιµοσφαιρίνη που μεταφέρει το οξυγόνο από το περιβάλλον στους ιστούς του σώματος.

  • Ανοσολογική λειτουργία: Το ήξερες ότι στην πραγματικότητα, τα αντισώµατα είναι πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται από το ανοσοποιητικό μας σύστηµα;

  • Ρυθμιστική λειτουργία: Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα με βασικότερο αυτό της ινσουλίνης, που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου, ή τη σεροτονίνης, της "ορμόνης της χαράς".

Μην ξεχνάς ότι έχουν ξεχωριστή θέση και στη ρύθμιση των υγρών του σώματος, τη μυϊκή αποκατάσταση μετά την άσκηση αλλά και την αύξηση και διάπλαση του μυϊκού ιστού κ.α.

Που τις συναντάμε;

Η πλειονότητα των ζωικών παράγωγων προσφέρει σημαντικές ποσότητες πρωτεΐνης, για αυτό και τα ζωικά προϊόντα αποτελούν τη βασικότερη και πιο πλούσια πηγή πρωτεΐνης, με τη διαφορά στη συγκέντρωση σε σχέση με άλλες πηγές να είναι αρκετά μεγάλη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πρωτεΐνη, δεν υπάρχει σε μικρότερη ποσότητα και αλλού! Όπως για παράδειγμα σε όσπρια, σπόρους, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, με τα ολικής άλεσης προϊόντα να έχουν τα πρωτεία.


Για σένα λοιπόν, που θέλεις να δώσεις μία έξτρα δόση πρωτεΐνης στην ημέρα σου αλλά ακόμα δεν έχεις βρει το πως, τί θα έλεγες για 2 γλυκά και εξίσου θρεπτικά σνακ;

Γιατί είναι πολύ έξυπνο, να προσθέτεις πρωτεΐνη εκεί που δεν υπάρχει, και πόσο μάλλον σε μορφή σκόνης σαν αντικατάσταση του αλευριού!

Καλό;


Εγώ, σταθερή λάτρης της φυτικής και ελληνικής εταιρείας ΑΜΙΝΟΑΝΙΜΟ. Γιατί με τις λαχταριστές τους γεύσεις, η πρωτεΐνη κρύβεται πια εύκολα στα γεύματα της ημέρας μου, χωρίς να αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα.


Πάμε να δούμε τις συνταγές που σου ετοίμασα παρέα;


  1. Ρίξε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψε καλά με τα χέρια χρησιμοποιώντας ένα γάντι.

  2. Πλάσε μικρές μπαλίτσες -όσο μικρές εσύ προτιμάς για τα δημητριακά σου- και ψήσε στους 200°C για 20-30' ανάλογα με το φούρνο.

  3. Πριν τις βγάλεις από το φούρνο βεβαιώσου ότι οι μπουκίτσες είναι σκληρές και τραγανές.

  4. Άφησέ τες να κρυώσουν και συνόδευσε το γιαούρτι ή το γάλα σου για έξτρα σπιτική απόλαυση!


  1. Ρίχνεις πάλι τα υλικά σου σε ένα μπολ και ανακατεύεις καλά. Μην "φοβηθείς" να αφήσεις το κουτάλι και να ανακατέψεις με το χέρι. Αυτό είναι το σωστό ανακάτεμα άλλωστε!

  2. Ρίχνεις όλο το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνεις στους 200°C για 25-35'. Όταν χαράξεις με μαχαίρι και αυτό βγαίνει καθαρό, τότε είναι έτοιμα.

  3. Πασπάλισε όσο είναι ζεστά με λίγο ψιλοκομμένο αμύγδαλο και μερικές σταγόνες σοκολάτας (αν δεν τα έχεις ανακατέψει με τα υπόλοιπα υλικά) για να το απογειώσεις!


Μην ξεχνάς ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται να μοιράζεται μέσα στα διάφορα γεύματα της ημέρας.

Και τι καλύτερο από το να έχεις δύο εύκολα και υγιεινά snacks για το πρωινό, το δεκατιανό ή το απογευματινό σου, ώστε να απολαύσεις τον κορεσμό που σου προσφέρουν και παράλληλα να καλύπτεις και τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη και την επιθυμία σου για γλυκό!


Περιμένω τη γνώμη σου για τις συνταγές και για τις σκόνες πρωτεΐνης της ΑΜΙΝΟΑΝΙΜΟ!



Η ομάδα μας



24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page