top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη: Το ιδανικό άλειμμα για το πρωινό σου..και όχι μόνο!

Δύσκολα θα σου πει κάποιος ότι δεν τρώει φράουλες ή ντομάτες! Κι αν σου το έχουν πει, μεταξύ μας ίσως τους έχεις στραβοκοιτάξει και λίγο!

Γιατί λοιπόν να μην έχεις πάντα στο ψυγείο λίγη μαρμελάδα για το πρωινό, το δεκατιανό, ή όποιο άλλο γεύμα επιλέξεις τέλος πάντων;



Έχεις σκεφτεί όμως ότι το να φτιάξεις τη δική σου μαρμελάδα αποφεύγοντας συντηρητικά και πρόσθετα, ίσως να είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νόμιζες; Ξέρεις ακριβώς τα συστατικά που περιέχει και την αγαπούν εξίσου μικροί και μεγάλοι! Αλήθεια, χρειάζεσαι περισσότερα για να συνεχίζεις να διαβάζεις;


Χρειάζεσαι δε χρειάζεσαι, ρίξε και μια ματιά σε 2 βασικά οφέλη αυτών των μαγικών συστατικών που σου αναφέρω πριν προχωρήσουμε στο ζουμί!

  1. Περιέχουν πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ενώσεων, που έχουν την ιδιότητα να προστατεύουν όχι μόνο την καρδιά, αλλά και το σάκχαρο στο αίμα σου από απότομες μεταβολές!

  2. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικού που σε βοηθά να εξασφαλίσεις την υγεία του δέρματός σου και ταυτόχρονα τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος.


Θες πάνω σε ζεστό ψωμάκι με λίγο βούτυρο ή το αγαπημένο σου τυρί; Θες λίγο πάνω στο απογευματινό γιαουρτένιο σνακ σου; Ό,τι και να επιλέξεις οι συνταγές που σου ετοίμασα είναι σίγουρο ότι θα γίνουν οι αγαπημένες σου! Και με τόσο λαχταριστά συστατικά πως να μην;


Ακόμα δεν πείνασες; Πάμε γρήγορα.. πιάσε χαρτί και στυλό!



  1. Ξεκινάς ψιλοκόβοντας τις φράουλες και τοποθετώντας τες σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτεις και 2-3 κ.σ. νεράκι για να μην σου καούν.

  2. Μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο μέτριο και αφήνεις να βράσουν για 15' περίπου. Στη συνέχεια, μέσα στο ίδιο κατσαρολάκι λιώνεις τις φράουλες με ένα πιρουνάκι.

  3. Συνεχίζεις το βράσιμο σε πιο χαμηλή θερμοκρασία για ακόμα 30' μέχρι όλο το μίγμα σου να έχει μειωθεί περίπου στο μισό. Μην ξεχνιέσαι! Να ανακατεύεις συχνά μέχρι το τέλος για να μην σου καεί η μαρμελάδα.

  4. Δοκιμάζεις! Αριστούργημα; Στα έλεγα; - Παρόλα αυτά, αν θέλεις τη μαρμελάδα σου ακόμη πιο γλυκιά μπορείς να προσθέσεις 1 κ.σ. μέλι ή άχνη ζάχαρη! Αν τη θέλεις πιο πηχτή πρόσθεσε μερικούς σπόρους chia.

  5. Ανακατεύεις καλά και ύστερα αποθηκεύεις σε αποστειρωμένο βάζο μέχρι να κρυώσει! Τοποθετείς στο ψυγείο και απολαμβάνεις ανά πάσα στιγμή με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Extra tip: Αν θέλεις η μαρμελάδα σου να "ζήσει" λίγο περισσότερο πρόσθεσε λίγο χυμό λεμονιού κατά τη διάρκεια του βρασμού, περίπου 1 κ.γ. και διατήρησε στο ψυγείο μέχρι και ένα μήνα!


  1. Τοποθέτησε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ξεκίνα απευθείας το μαγείρεμα σε υψηλή φωτιά.

  2. Μόλις πάρει βράση, χαμήλωσε σε μέτρια φωτιά και συνέχισε το μαγείρεμα για 1.5-2 ώρες ανακατεύοντας συχνά μέχρι να δεις ότι τα υγρά της ντομάτας εξατμίζονται και αρχίζει να πήζει. Έχε το νου σου στο ανακάτεμα γιατί πίστεψέ με ότι είναι κρίμα να καεί! Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από την κουζίνα, την κατσαρόλα, ακόμη και από τις ίδιες τις ντομάτες! (Εμένα μου πήρε σχεδόν 2 ώρες ολόκληρες.)

  3. Βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά, άφησέ τη λίγο να κρυώσει και αποθήκευσε σε αποστειρωμένο βάζο.


Περιμένω νέα σου, ξέρεις εσύ! Ποια έφτιαξες τελικά από τις δύο; Και τις δύο; Και αν ναι, με τι άραγε τις συνόδευσες;


Ήλια








25 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page