top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Νόσος Crohn - Πες μου πώς κοιμάσαι, να σου πω γιατί πονάς

Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος μπορεί να είναι ένα "πονεμένο" θέμα για σένα και για μένα. Λίγο η έλλειψη χρόνου, λίγο το άγχος της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις. Ακόμη και το να εξασφαλίζεις στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται μπορεί να μοιάζει πολυτέλεια.

Και το καταλαβαίνω!


Για τους ασθενείς με νόσους του εντέρου, δεν πιστεύεις ότι η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη; Και αυτό γιατί ακόμα κι αν η νόσος δεν βρίσκεται σε έξαρση, η δυσφορία και ο πόνος, έρχονται να προστεθούν στο παραπάνω άγχος -που δεν λείπει από κανέναν- και να γεννήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα, βάζοντας τα άτομα σε ένα φαύλο κύκλο διαρκούς κόπωσης και συνεπώς κακής ποιότητας ζωής.


Για εσένα που μπορεί να μην την έχεις ακούσει ξανά, ή ακόμη και για σένα που σε συνοδεύει χρόνια τώρα, πάμε να πούμε δύο λόγια για τη Νόσο του Crohn;


Η νόσος αυτή ανήκει, μαζί με την ελκώδη κολίτιδα, στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου ή, εν συντομία, "ΦΝΕ". Ο όρος αυτός, περιγράφει μια ομάδα νοσημάτων του εντέρου που προκαλούν χρόνια φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, ενώ συγκεκριμένα η νόσος του Crohn χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του βλεννογόνου που καλύπτει όλο το πεπτικό σύστημα, μερικές φορές ακόμη και τα βαθύτερα στρώματα του πεπτικού σωλήνα.


Λόγω της διαταραχής στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, διαδικασία που υπό φυσιολογικές συνθήκες αναλαμβάνει το λεπτό έντερο, οι ασθενείς της νόσου έχουν συχνά σημαντικές ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και λιπαρά οξέα όπως ω-3 ή ω-6.


Τα κυριότερα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η νόσος είναι:

  • Κοιλιακός πόνος

  • Διάρροια/Δυσκοιλιότητα

  • Αιμορραγικές κενώσεις

  • Ακούσια απώλεια βάρους

  • Αίσθημα κόπωσης

  • Μετεωρισμός


Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η σημασία της ανεύρεσης τεχνικών και μεθόδων που θα βοηθήσουν αυτά τα άτομα να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να εστιάσουν, αν μη τι άλλο, στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή στο τι είναι αυτό που εμποδίζει την επάρκεια αλλά και την ποιότητα του ύπνου τους.


Εγώ με τη σειρά μου, σου έχω συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με τη στάση του ύπνου και τον τρόπο που μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της νόσου. Μερικές φορές, όντως δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο!

Πάμε να σου τον πω;




Φυσικά, ένα ευνοϊκό περιβάλλον θα βοηθήσει από μόνο του να εξασφαλίσεις μερικά λεπτά ηρεμίας πριν τον ύπνο που, πίστεψέ με, μπορούν να κάνουν θαύματα!

Μερικά tips για να το πετύχεις:

  • Κράτησε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου όσον αφορά τα ωράρια και μην ξεφεύγεις τελείως τα Σαββατοκύριακα

  • Εξασφάλισε στο υπνοδωμάτιο χαμηλό φωτισμό, ησυχία και την κατάλληλη θερμοκρασία

  • Φόρεσε ένα ζευγάρι άνετες πιτζάμες που δεν πιέζουν την κοιλιακή χώρα

  • Αφαίρεσε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιο

  • Απόφυγε την άσκηση πριν από τον ύπνο αλλά φρόντισε να έχεις κάνει κάποια μορφή δραστηριότητας μέσα στην ημέρα

  • Απόφυγε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο


Θα περιμένω να μου πεις τη γνώμη σου αφού βρεις τη στάση του ύπνου που σου ταιριάζει!

Μήπως τελικά είναι πιο απλό να σε φροντίσεις από όσο πίστευες;


Η ομάδα μας

471 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page