top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πίνεις γάλα; Αν όχι φάε το!

Πολλοί το αγαπάνε από παιδιά μιας και η μαμά επέμεινε να το πίνουμε.

Άλλοι βέβαια πάντα πιεζόντουσαν να το πιούνε εκτός και αν ήταν σοκολατούχο.

Πιστεύω κατάλαβες ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής της κουζίνας μας σήμερα, όχι;

Το γάλα φυσικά!


Οι μαμάδες έχουν τους λόγους τους που τόσα χρόνια επιμένουν να το έχουμε στη διατροφή μας. Πάμε να τους δούμε:


Αμινοξέα


  • Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, έτσι και η βιολογική του αξία είναι πολύ μεγάλη. Πιο συγκεκριμμένα δεύτερη μετά τα αυγά! Η περιεκτικότητα του αγελαδινού γάλακτος σε χοληστερόλη είναι ίδια με του μητρικού γάλακτος, δηλαδή μόλις στο 1 mg στα 100 ml.

  • Πρόκειται για το μοναδικό φυσικό τρόφιμο που περιέχει καζεΐνη (υψηλής σημασίας πρωτεΐνη). Η πρωτεΐνη αυτή ενισχύει τη φυσική άμυνα του οργανισμού, βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες και ρυθμίζει τη σωστή πίεση του αίματος.


Λακτόζη


  • Η λακτόζη διασπάται σε γλυκόζη και γαλακτόζη, βοηθώντας έτσι στη μέγιστη απορρόφηση. ασβεστίου από το έντερο (σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D).

  • Αποτελεί σημαντικό δομικό στοιχείο του εγκεφάλου.

  • Συνεισφέρει στο μεταβολισμό του μαγνησίου και στην καλή λειτουργία του εντέρου.


Ασβέστιο


  • Αποτελεί την κυριότερη πηγή ασβεστίου για τον άνθρωπο.

  • Σημαντικό ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών (και δοντιών).

  • Βοηθά στην πήξη του αίματος και συνεισφέρει στην προστασία κατά της οστεοπόρωσης.

  • Στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητο διότι λόγω της αυξημένης ανάγκης ασβεστίου (παραγωγή γάλακτος για θηλασμό κλπ) αν δεν γίνει η πρόσληψη του μέσω τροφίμων τότε ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει το ασβέστιο από τα οστά. Κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση αργότερα.

  • Συμβάλει στην απορρόφηση του λίπους από το στομάχι, το οποίο μπορεί αργότερα να αποβληθεί ευκολότερα σε περίπτωση απώλειας βάρους.


Βιταμίνη C


  • Ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου.

  • Βοηθά στην επούλωση των τραυμάτων αλλά και στην επαναφορά του οργανισμού έπειτα από ατυχήματα, λόγω της συνεισφοράς του στη δημιουργία των συνδετικών ιστών.

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει την άμυνα των παιδικών οργανισμών.


Βιταμίνη B2


  • Βοηθά σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνουν.

  • Έχει σημαντικό ρόλο της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.



Όλα αυτά λοιπόν μπορεί να μας τα προσφέρει ένα ποτήρι γάλα. Αλλά εγω δεν θα επιμείνω, αν δεν σου αρέσει μην το πιεις. Τι θα έλεγες όμως αν σου έλεγα να το φας;


Για δες εδώ 2 συνταγές που σου ετοίμασα, δοκίμασε και πες μου.




Πώς να το φτιάξεις:


  1. Παίρνεις ένα πυρέξ και το αλείφεις με 2 κ.σ ελαιόλαδο.

  2. Στην συνέχεια αδειάζεις τις πένες ωμές μέσα στο πυρέξ και προσθέτεις το πιπέρι και την σκόνη σκόρδου και ανακατεύεις.

  3. Στην συνέχεια, προσθέτεις το ελαιόλαδο και ανακατεύεις και πάλι.

  4. Έπειτα βάζεις τη γαλοπούλα ψιλοκομμένη και ανακατεύεις ξανά.

  5. Βάζεις το γιαούρτι και ξανανακατεύεις.

  6. Προσθέτεις το γάλα ανακατεύοντας πάλι και στο τέλος προσθέτεις και το τυρί.

  7. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, ψήνεις την υγιεινή αυτή καρμπονάρα στους 180-200 βαθμούς για 40-50 λεπτά χωρίς καπάκι.




Πώς να τη φτιάξεις:


  1. Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι 700 ml από το γάλα με το ξύσμα λεμονιών και ζεσταίνεις σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις το μείγμα πάρει μια ελαφριά βράση, κλείσε το μάτι.

  2. Σε ένα μπολ ανακατεύεις το υπόλοιπο γάλα με 50 γρ. κορν φλάουρ. Σουρώνεις το γάλα από το ξύσμα και βάζεις και πάλι στο κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτεις το μείγμα του γάλακτος με το κορν φλάουρ και ανακατεύεις.

  3. Προσθέτεις τον χυμό λεμονιού και το υποκατάστατο ζάχαρης και συνεχίζεις το ανακάτεμα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να προκύψει ένα κρεμώδες αποτέλεσμα, σαν σφιχτή μπεσαμέλ.

  4. Απλώνεις αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι 20 × 20 εκ. Ρίχνεις μέσα το μείγμα και το αφήνεις να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, το βάζεις στο ψυγείο για 2 ώρες.

  5. Σε ένα μπολ ρίχνεις το υπόλοιπο κορν φλάουρ και σε ένα άλλο σπας τα 2 αυγά και τα χτυπάς ελαφρά.

  6. Βγάζεις το γλυκό από το ψυγείο, πασπαλίζεις την επιφάνειά του με κορν φλάουρ και έπειτα με ένα πινέλο αλείφεις με το αυγό.

  7. Τοποθετείς ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί να εφάπτεται στην επιφάνεια του γλυκού και με προσοχή αναποδογυρίζεις το γλυκό, έτσι ώστε η πλευρά με το κορν φλάουρ και το αυγό να πάει τώρα από κάτω.

  8. Τοποθετείς με αυτόν τον τρόπο το γλυκό πάλι στο ταψί.

  9. Ρίχνεις ξανά στην πλευρά που βρίσκεται τώρα από πάνω κορν φλάουρ και αλείφεις με αυγό. Ψήνεις για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

  10. Το βγάζεις από τον φούρνο και αφήνεις το γλυκό να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις.


Για εσένα λοιπόν που δεν έπινες το γάλα σου μικρός αλλά και τώρα το αποφεύγεις, σου έδωσα αρκετούς λόγους να το εκτιμήσεις και 2 συνταγές να το απολαύσεις. Πειμένω εντυπώσεις!


Όσο για εσένα που ήσουν πάντα λάτρης, τότε σου έδωσα ακόμα λίγους λόγους να το αγαπάς και ακόμα δύο τρόπους να το καταναλώσεις!


Ήλια

22 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page