top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς η αυριανή και φέρνει μαζί της 2 συνταγές που θα λατρέψεις!


"Αν δε δώσεις την ελιά, πως θα πάρεις λάδι;" δεν έλεγαν και οι δικοί σου;

Κι αν σου πω ότι με τις συνταγές που σου ετοίμασα δε θα θες να τις αποχωριστείς τις ελιές για να πάρεις λάδι, τι θα μου πεις;

Κι αν σου πω κι ότι μένουν μόνο μερικές προτάσεις για να γνωρίσεις τις πιο εύκολες συνταγές και να απολαύσεις τις ελίτσες σου σε δύο μαγευτικές εκδοχές τους;


Πριν σου δώσω το μυστικό της επιτυχίας για τις πιο λαχταριστές ελιές που έχεις φάει αλλά και μυρίσει ποτέ, πάμε να σου πω τρεις βασικούς λόγους που πρέπει να τις καταναλώνεις.

  • Είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ευεργετικά για τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

  • Προστατεύουν το σώμα από το οξειδωτικό στρες και τη φθορά χάρη στις πολύτιμες ουσίες τους με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, όπως το σκουαλένιο και η ελαιοκανθάλη.

  • Περιέχουν μεγάλα ποσοστά βιταμίνης Α συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος, την εύρυθμη και ομαλή ανάπτυξη και αναπαραγωγή αλλά και την προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου.


Σε έπεισα, δεν σε έπεισα, από δω και πέρα είναι μονόδρομος. Πιάσε χαρτί και στυλό!


  1. Ξέπλυνε καλά τις ελιές σου και αφού τις στραγγίξεις, βάλε τες σε ένα κατσαρολάκι με νερό ίσα που να τις σκεπάζει.

  2. Βράσε σε δυνατή φωτιά για 10-12', στράγγιξέ τες με ένα σουρωτήρι και βάλε στην άκρη.

  3. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και τους µαραθόσπορους στην κατσαρόλα και ζέστανέ τους για 3-4', µέχρι να βγάλουν τα αρώµατά τους.

  4. Πρόσθεσε το σκόρδο, τις ελιές, το πιπέρι, και το λεμόνι (ξύσμα και χυμό) και ανακάτεψε για 2 λεπτάκια ή µέχρι να ζεσταθούν καλά οι ελιές σου.

  5. Μεταφέρεις σε ένα µπολ και ανακατεύεις µε τον κόλιανδρο και τον µαϊντανό. Για το πικ της απόλαυσης, σέρβιρέ τες ζεστές µε ξεροψηµένο ψωµί, για να απολαύσεις και το χυμό τους!


Ό,τι και να σου είπα είναι λίγο.. το ξέρω. Έχει και συνέχεια!

  1. Ξεπλένεις τις ελιές σου με νερό, τις σουρώνεις και τις αφήνεις σε απορροφητικό χαρτάκι να στραγγίξουν για περίπου 10'.

  2. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία, αυτή τη φορά για την κάππαρη.

  3. Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από το θυμάρι στο μπλέντερ και χτυπάς μέχρι να γίνουν κρέμα.

  4. Μεταφέρεις σε ένα μικρό μπολ, πασπαλίζεις με θυμάρι και έτοιμη!


Αν δεν είσαι ήδη στην κουζίνα με ένα βαζάκι ελιές στο χέρι, τότε είσαι στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ για να τις προμηθευτείς! Αργά η γρήγορα, θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.

Ήλια



28 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page