top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή μας;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που να μην του αρέσει έστω και λίγο! Την απολαμβάνεις στα γλυκά, πολλές φορές στα αλμυρά ακόμα και στα φρούτα! Τι ξέρεις όμως για τη ζάχαρη; Εδώ είμαι εγώ να σου μεταφέρω συνοπτικά όσα χρειάζεται να ξέρεις, και πιο συγκεκριμένα την ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις...μιας και η γλύκα της δεν σε αφήνει εύκολα να αντισταθείς!


Για πάμε λοιπόν για μία σύντομη υπενθύμιση, μιας και είναι ένας μήνας που τα γλυκά και τα παγωτά, θα υπάρχουν άφθονα στη διάθεσή μας!

Ας δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες για τη ζάχαρη:

Ζάχαρη (ή αλλιώς σακχαρόζη) ονομάζουμε τους γλυκούς και υδατοδιαλυτούς υδατάνθρακες τους οποίους χρησιμοποιούμε στα τρόφιμα.


Τα σάκχαρα είναι σημαντικά ως άμεση πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και τους μύες μας και έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα τροφίμων και ποτών πλούσιων σε ζάχαρη, η κατανάλωση ζάχαρης στη διατροφή μας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Για παράδειγμα, τα σάκχαρα στα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί άμεσα με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, ειδικά σε παιδιά και εφήβους.



Διαβάζοντας λοιπόν τις διατροφικές ετικέτες όπως σου έχω μάθει, τότε και μόνο μπορείς να καταλάβεις αν ένα προϊόν έχει χαμηλή, μεσαία ή υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.


Πάμε λίγο να το δούμε πιο συγκεκριμένα;


  • Από 0-5γρ. (ανά 100γρ.) το προϊόν θεωρείται πως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

  • Από 5-22.5γρ. (ανά 100γρ.) το προϊόν θεωρείται πως έχει μεσαία περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

  • Από 22.5γρ. και πάνω (ανά 100γρ.) το προϊόν θεωρείται υψηλό σε ζάχαρη!

Αξίζει λοιπόν να θυμάσαι πως σύμφωνα με τους επιστήμονες το 10% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας πρέπει να αποτελείται από σάκχαρα. Προσπάθησε λοιπόν να μένεις σε αυτό το όριο και να αποφεύγεις παγίδες όπως τα αναψυκτικά ή τρόφιμα που δεν περίμενες να έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης.

Ο μόνος σίγουρος τρόπος είναι να διαβάζεις τις διατροφικές ετικέτες και να ανατρέχεις στο πινακάκι που σου ετοίμασα πιο πάνω!

Απορίες;

Ήλια


12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page