top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Ποια είναι τελικά τα οφέλη της άσκησης;

Η αλήθεια είναι ότι αν σκεφτείς πόσα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά, λίγα είναι αυτά που, όπως και να τα δεις, έχουν μόνο μία -θετική- πλευρά. Δεν οφείλουμε λοιπόν με τη σειρά μας να τα φυλάμε, να τα προστατεύουμε, να τα ενισχύουμε με όποιο τρόπο περνάει από το χέρι μας; Για να δίνουν όπου μπορούν τη νότα τους και να γίνεται πιο ευχάριστη και όμορφη η καθημερινότητά μας!


Ε, να! Ένα από αυτά είναι και η άσκηση!


Υπάρχουν άνθρωποι που η οποιαδήποτε μορφή κίνησης είναι αναπόσπαστο κομμάτι τους. Έχουν οπωσδήποτε ένα είδος δραστηριότητας μέσα στην ημέρα τους γιατί απλά έτσι έχουν μάθει να δρουν και αυτό τους κάνει να νιώθουν καλά. Και εμείς μόνο να το επικροτήσουμε μπορούμε!

Τι γίνεται όμως με εμάς που δυσκολευόμαστε να το πάρουμε απόφαση; Που, κάπως, δεν χωράει στο πρόγραμμά μας η γυμναστική; Που αν κάποιος δεν μας πάρει απ' το χέρι να μας πάει σε ένα πάρκο, για μια βόλτα βρε παιδί μου, μπορούμε για μήνες να είμαστε σπίτι-δουλειά και δουλειά-σπίτι;


Μήπως έχουμε και εμείς καθησυχαστεί λίγο, ή μήπως έχουμε ξεχάσει όλα αυτά που μας προσφέρει η κίνηση; Τι λες να θυμηθούμε πόσο όμορφα νιώθουμε μετά το γυμναστήριο, το τένις, το κολύμπι;


Όταν διαβάσεις το άρθρο και μάθεις πόσο θετική επίδραση μπορεί να έχει στην υγεία σου βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.. Τότε είμαι σίγουρη ότι θα δεις την άσκηση με άλλο μάτι!



Πάμε να μάθουμε παρέα;


ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΦΕΛΗ:

  • Ύπνος

Το ήξερες ότι η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα; Και σαν να μην έφτανε αυτό.. -όπως είναι λογικό- ταυτόχρονα να σου παρέχει την ενέργεια που χρειάζεσαι για να αθληθείς;

Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια έως έντονη άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, περιορίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε. Επίσης, η άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, που είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τον επαρκή και αποτελεσματικό ύπνο.

Γιόγκα, ελαφριές διατάσεις και ασκήσεις με αναπνοές έχει φανεί να είναι οι μορφές εκείνες της άσκησης που βοηθούν να πετύχεις την καλύτερη ποιότητα ύπνου.

  • Άγχος

"Άτομα με προβλήματα άγχους μπορούν να επωφεληθούν από εξατομικευμένες θεραπείες με ελάχιστες παρενέργειες" είναι το συμπέρασμα που καταλήγει πλήθος ερευνών. Μα υπάρχει καταλληλότερη θεραπεία που να πληροί τα κριτήρια αυτά από την άσκηση;

Επιπλέον, ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της άσκησης, απελευθερώνει ντοπαμίνη, ενδορφίνες και σεροτονίνη, ουσίες που προκαλούν συναισθήματα ευεξίας και χαλάρωσης και δρουν για τουλάχιστον 3 ώρες μετά την άσκηση.

Μην ξεχνάς ακόμη, ότι με την άσκηση καθιερώνεις μια ρουτίνα, αυξάνεις την αυτοπεποίθησή σου φορά με τη φορά, συνδέεσαι με τους γύρω σου και φυσικά ξεφεύγεις για λίγο από την καθημερινότητα και τις σκέψεις της. Εγώ πιστεύω ότι αρκούν για να σε πείσουν!

  • Αρτηριακή πίεση

Τα θεαματικά αποτελέσματα της άσκησης στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης φαίνονται στον τρόπο αλλά και το βαθμό στον οποίο η συχνή σωματική άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, δηλαδή: 1.κατά την ηρεμία, 2. στη σωματική κόπωση και 3. στο ψυχικό στρες. Η άσκηση βοηθά, επίσης, στην ελάττωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωσθεί με κάποιου βαθμού υπέρταση αλλά και προστατεύει από την εμφάνισή της σε αυτούς που έχουν προδιάθεση.



ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΦΕΛΗ:

  • Μυαλό

Πέρα από την έκκριση ορμονών και τη διαχείριση του στρες που αναφέραμε, η αυξημένη ροή του αίματος που οφείλεται στην άσκηση ή τη δραστηριότητα συμβάλλει στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, αφού τα εγκεφαλικά κύτταρα ενεργοποιούνται και επιτελούν αποτελεσματικά τις λειτουργίες τους. Οι νευρώνες του εγκεφάλου, επίσης, διεγείρουν λειτουργίες σε συγκεκριμένες περιοχές του, όπως ο ιππόκαμπος, προστατεύοντας έτσι από νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

  • Καρδιά

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην προαγωγή της υγείας της καρδιάς αφού εμπλέκεται σε όλες τις επιμέρους λειτουργίες και διαδικασίες της όπως είναι: η ενδυνάμωσή της, η μείωση της χοληστερίνης, η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η βελτίωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η μείωση του σωματικού βάρους, η ενδυνάμωση των μυών, των οστών και των αρθρώσεων και η βελτίωση, κατά συνέπεια, της αντοχής.

  • Καρκίνος

Δεν είναι τυχαίο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοινώνει πως η παχυσαρκία και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα σχετίζονται με την εκδήλωση του 1/4 έως και 1/3 των εξής μορφών καρκίνου: μαστού, παχέος εντέρου, ενδομητρίου, νεφρών και οισοφάγου.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, προκειμένου η άσκηση να γίνει τρόπος ζωής να επιλέγεις το είδος της κίνησης που σου ταιριάζει και σε ευχαριστεί, όποιο και αν είναι αυτό. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να απολαύσεις τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης σε σχεδόν όλους τους ιστούς του σώματός σου.

  • Βάρος

Η πρόσληψη, η απώλεια ή ακόμη και η σταθερότητα του βάρους στηρίζονται (εκτός από ψυχολογικούς παράγοντες και παθήσεις) στο ενεργειακό ισοζύγιο. Το ενεργειακό ισοζύγιο σου λέει ότι ανάλογα με το πλεόνασμα, το έλλειμμα ή την ισοδυναμία ανάμεσα στις θερμίδες που προσλαμβάνεις και "καταναλώνεις" ή δαπανάς, μπορείς να πάρεις, να χάσεις ή να διατηρήσεις το βάρος σου. Τι λες για έναν ακόμη παράγοντα που αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη; Είναι τόσο απλό!

  • Οστά

Το ήξερες ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που απελευθερώνουν αυξητική ορμόνη από την υπόφυση, η οποία διεγείρει τη σύνθεση των οστών; Ή ότι μερικές ασκήσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης που με τη σειρά της βοηθά σε σημαντικό βαθμό τη διατήρηση και την υγεία της οστικής μάζας; Ή ότι τα οστικά κύτταρα ανταποκρίνονται σε κάποιες κινήσεις περισσότερο ώστε να σχηματίζουν περισσότερο οστό;

Τι περιμένεις;

  • Εργονομία

Συνήθως χρησιμοποιείς μηχανήματα για την προπόνησή σου στα οποία είτε κάθεσαι είτε στηρίζεις το βάρος σου με άλλο τρόπο. Τι γίνεται όμως με τα ελεύθερα βάρη; Εκεί που πρέπει να συντονίζεις όχι μόνο τους μύες που εκτελούν την άσκηση, αλλά και εκείνους που διατηρούν το σώμα σε όρθια θέση.

Ακριβώς αυτές οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με ελεύθερα βάρη είναι αυτές που χρειάζεσαι για να δουλέψεις την ισορροπία σου.

Οι προβολές ποδιών, οι ασκήσεις με step και η σανίδα, βοηθούν στη σταθερότητα και την ισορροπία του σώματος και μπορούν να εύκολα να ενσωματωθούν στην προπόνησή σου, γυμνάζοντας παράλληλα μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Και αν ρωτάς γιατί είναι τόσο σημαντική η ισορροπία: Για διάφορους λόγους!

Όπως ότι αυτή προλαβαίνει τόσους τραυματισμούς τόσο εντός όσο και εκτός του γυμναστηρίου. Η προπόνηση που ενισχύει την ισορροπία άλλωστε, βοηθά τον εγκέφαλο να ελέγχει το σώμα μέσω όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων, και έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να πέσεις και κατ’ επέκταση να τραυματιστείς.



Είτε το κάνεις για τα οφέλη της είτε γιατί είναι η διέξοδός σου, είτε και για τα δύο, ο μόνος τρόπος να την ευχαριστηθείς είναι η κίνηση να πηγάζει από μέσα σου. Να γίνεις ένα με αυτή.

Μην περιμένεις άλλο για να φροντίσεις το σώμα σου..

Το αγαπάς ήδη, δείξε το!


Η ομάδα μας

8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page