top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της Παχυσαρκίας στην υγεία μας;

04 Μαρτίου Παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Έρευνες για το 2021 έδειξαν πως το 13% του ενήλικου πληθυσμού της γης είναι παχύσαρκοι ενώ το 39% είναι υπέρβαροι.


Παχυσαρκία σήμερα ονομάζεται η χρόνια πάθηση η οποία οφείλεται στην υπερβολική αύξηση τους λίπους στο σώμα.


Ποιες είναι όμως οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία και ποιες στη σωματική;





Ας ξεκινήσουμε από τις συναισθηματικές επιπτώσεις:


Άγχος: έρευνες έχουν δείξει πως η παχυσαρκία συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές ή έντονο άγχος ως αποτέλεσμα των ορμονικών διαταραχών που προκαλεί αλλά και του κοινωνικού στίγματος.


Αϋπνία: αλληλένδετα με το άγχος είναι και η αϋπνία. Συγκεκριμένα είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα άγχους. Η ίδια η αϋπνία όμως συνεισφέρει δραματικά στη δημιουργία και την αύξηση του στρες.


Σοβαρή κατάθλιψη: έρευνες έχουν δείξει πως οι παχύσαρκοι ενήλικες έχουν 55% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με σοβαρή κατάθλιψη.


Αυτοσυνείδηση: έρευνες δείχνουν πως τα άτομα που νοσούν από παχυσαρκία έχουν μια αρνητική και/ή διαταραγμένη εικόνα του εαυτού τους.


Στίγμα: μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι νοσούν από παχυσαρκία είναι η βασισμένη σε στερεότυπα και αρνητική συμπεριφορά της κοινωνίας απέναντι τους.


Χαμηλή αυτοεκτίμηση: η καθημερινή αντιμετώπιση του στίγματος οδηγεί τους ανθρώπους με παχυσαρκία να αναπτύσσουν αρνητική αυτοεκτίμηση.


Απομόνωση: ο τρόπος αντιμετώπισης της κοινωνίας και η έντονη παρουσία του στίγματος της παχυσαρκίας μειώνει τη διάθεση για κοινωνικοποίηση και οδηγεί στην απομόνωση.


Έλλειψη κινήτρου: λόγω των παραπάνω παραγόντων, είναι συχνό για τους ανθρώπους που νοσούν από παχυσαρκία να μη βρίσκουν το κίνητρο να την αντιμετωπίσουν λόγω της απαισιοδοξίας και επιβαρυμένης ψυχολογική τους κατάσταση. Επίσης, οι διατροφικές τους επιλογές δεν βοηθούν στην σωστή ανάπτυξη των ορμονών της «ευτυχίας» και της ενέργειας κάτι που θέτει ακόμη μια δυσκολία.


Έχει όμως και σοβαρές σωματικές επιπτώσεις:


Στεφανιαία νόσος: σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες το 36% των ατόμων που παθαίνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι υπέρβαρα ενώ το 35% παχύσαρκα.


Εγκεφαλικό: έρευνες έχουν αναφέρει πως άτομα που νοσούν από παχυσαρκία έχουν 200% υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.


Υψηλή πίεση: εκτός από κοινό γονιδιακό υπόβαθρο έχουν και κοινά αίτια συνύπαρξης. Ο συνδυασμός ανθυγιεινού τρόπου ζωής και της κακής διατροφής έχει βρεθεί πως επηρεάζει αρνητικά.


Σύνδρομο υπνικής άπνοιας: έρευνες έδειξαν πως το 70% των ατόμων με το σύνδρομο αυτό είναι παχύσαρκοι. Αξίζει να σημειωθεί πως για κάθε 10% αύξησης του σωματικού βάρους αυξάνεται 6 φορές η πιθανότητα εμφάνισης υπνικής άπνοιας.


Σωματικοί πόνοι: η παχυσαρκία έχει βρεθεί πως είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση μυοσκελετικών συμπτωμάτων και παθήσεων. Η επιβάρυνση των αρθρώσεων και η πίεση που δέχεται ο σκελετός έχει ως αποτέλεσμα αυτούς τους πόνους. Κάτι το οποίο οδηγεί στην μειωμένη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που νοσούν από παχυσαρκία.


Οστεοαρθρίτιδα: η παχυσαρκία θεωρείται ο χειρότερος προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Όμως σύμφωνα με έρευνες είναι ένας παράγοντας που είναι τροποποιήσιμος. Μειώνοντας τη λιπώδη μάζα μ και μπορεί με τη μείωση λίπους θετικά η κατάσταση μπορεί να καλυτερεύσει εξαιρετικά.


Διαβήτη Τύπου 2: ένα από τα σημαντικότερα συνοδά νοσήματα της παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία ευθύνεται κατά 85% στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι άνθρωποι που νοσούν από παχυσαρκία είναι 80 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη.


Η παχυσαρκία πλέον με επιστημονικούς όρους θεωρείται παγκόσμια επιδημία. Είναι μια σοβαρή νόσος με πολλές παραμέτρους και επιπτώσεις.

Μπορούμε όμως να την αποφύγουμε με τη σωστή πρόληψη. Όπως μπορούμε επίσης και να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά!


Ας φροντίσουμε όλοι λοιπόν να είμαστε ενήμεροι και να φροντίσουμε τους εαυτούς μας γιατί όλοι είμαστε μοναδικοί και πολύτιμοι!


Ήλια

7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page