top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

ΠΥΡΑΜΙΔΑ MASLOW: Ιεραρχώντας τις ανάγκες σου

Έχουμε συζητήσει αρκετές φορές και έχουμε βρει μαζί διάφορες ανάγκες που μπορεί κανείς να έχει ή που προκύπτουν στην καθημερινότητα. Από πράγματα ζωτικής σημασίας, όπως η ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση, μέχρι θέματα που ακουμπούν την ψυχολογία και αφορούν το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και τους άλλους.


Όλα αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο γενικά στη ζωή μας. Από το πώς θα αισθανόμαστε το σώμα μας, μέχρι τη διάθεση και την όρεξη που θα έχουμε για τις δραστηριότητες που κάνουμε ή τη δουλειά μας και τη συναναστροφή μας με άλλους ανθρώπους σε κάθε πλαίσιο.


Σήμερα θα ήθελα να συζητήσουμε για το πώς μπορείς να ιεραρχήσεις αυτές τις ανάγκες, ώστε να έχεις τη μέγιστη απόδοση αλλά και να μη χάνεσαι μέσα σε όσα έχεις να διαχειριστείς.


Ένας πολύ εύκολος και όμορφος τρόπος να γίνει αυτό, είναι μέσα από την ιεράρχηση που προτείνει ο Αμερικανός ψυχολόγος Abraham Maslow. Πρόκειται για μία ψυχολογική θεωρία που δομεί τις ανάγκες μας σε μια πυραμίδα.




Θέτοντας ως βάση τις φυσιολογικές ανάγκες, αυτές δηλαδή που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας, προχωράμε σε ανάγκες που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία του ατόμου, εκείνες που έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίηση και τις σχέσεις με τους γύρω μας, την αυτοεκτίμηση και το σεβασμό προς το πρόσωπό μας και καταλήγει στην κορυφή με τις ανάγκες που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη.


Όλα τα παραπάνω έχουν αυτή τη διάταξη και από τη βάση προχωρούν σταδιακά προς την κορυφή, μιας και έτσι κανείς μπορεί να πετύχει την αυτοεκπλήρωση. Με κάθε κατάκτηση επιπέδου, παρακινούμαστε να ασχοληθούμε και να δουλέψουμε για κάθε επόμενο που θα μας εξελίξει και πνευματικά. Φυσικά πάντα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τα προσωπικά ερεθίσματα και οι εμπειρίες που όλοι αποκτούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας και που μπορούν να μας επηρεάσουν με κάθε τρόπο.


Θα σου πρότεινα να τη δοκιμάσεις και να θέσεις για αρχή μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους. Προχωρώντας βήμα-βήμα είμαι σίγουρη ότι θα δεις εξέλιξη και ότι θα τα καταφέρεις. Ακόμη κι ένα επίπεδο να καλυτερεύσεις, έχεις ήδη κάνει ένα τεράστιο βήμα για το καλύτερο. Τι λες;


Η ομάδα μας



16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page