top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πόσος είναι ο ιδανικός χρόνος ξεκούρασης μέσα στην ημέρα;

Ο χρόνος μέσα στη μέρα είναι πολύτιμος. Και όταν αφορά την ξεκούραση και τον ύπνο, τότε η αξία του πολλαπλασιάζεται πολύ περισσότερο!


Ωστόσο η χρυσή τομή για το χρόνο που χρειάζεσαι για μια σύντομη ξεκούραση, μπορεί να διαφέρει ανά περίπτωση. Ο σύντομος ύπνος που κανείς μπορεί να απολαύσει μέσα στην ημέρα του, μπορεί να είναι πραγματικά ένα διάλειμμα για ξεκούραση ή και μια διαδικασία που θα τον πάει πίσω.


Παρακάτω σου έχω συγκεντρώσει ανάλογα με το χρόνο που μπορείς να διαθέσεις, τα θετικά και τα αρνητικά του σύντομου ύπνου, για να δεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει και να προσαρμόσεις κατάλληλα το πρόγραμμά σου.



10-20 λεπτά: ο ιδανικός χρόνος που μπορείς να διαθέσεις ώστε να φορτίσεις τις "μπαταρίες" σου. Αυτά τα λίγα λεπτά ξεκούρασης μέσα στην ημέρα είναι ικανά να σου προσφέρουν πνευματική διαύγεια και εγρήγορση, για να μπορέσεις να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου χωρίς "ενεργειακά" εμπόδια. Ο χρόνος αυτός περιορίζει τον ύπνο στο ελαφρύ επίπεδο μη γρήγορης κίνησης των ματιών και σε προετοιμάζει ώστε να αδράξεις το υπόλοιπο της ημέρας.


30 λεπτά: για όταν έχεις λίγο παραπάνω χρόνο μπροστά σου. Τα 30 λεπτά ύπνου ενώ μπορούν να σε ξεκουράσουν, ηρεμούν σε τέτοιο βαθμό τον οργανισμό, που θα χρειαστείς ακόμη λίγο χρόνο επαναφοράς όταν ξυπνήσεις. Προκαλείται ένα είδος αδράνειας και ζαβλακώματος, ώστε μετά να χρειάζεσαι λίγο ακόμη χρόνο για να επανέλθεις και να συνεχίσεις τις υποχρεώσεις σου. Αν τον έχεις, κοιμήσου ελεύθερα!


60 λεπτά: ο ιδανικός χρόνος για το φρεσκάρισμα της μνήμης. Ο ύπνος που διαρκεί περίπου μία ώρα, βοηθά σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο να βελτιωθεί στη μνήμη ονομάτων, προσώπων ή γεγονότων. Πρόκειται για τον πιο βαθύ ύπνο, που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αν και σε κάνει και πάλι να χρειάζεσαι λίγο χρόνο για επαναφορά μετά.


90 λεπτά: ο πλήρης κύκλος σύντομου ύπνου! Αφιερώνοντας μιάμιση ώρα σύντομου ύπνου μέσα στη μέρα σου, ουσιαστικά περνάς από το πιο ελαφρύ έως το πιο βαθύ στάδιο ύπνου. Ο χρόνος αυτός μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική και διαδικαστική μνήμη σου, κάνοντας τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει καθημερινές συνήθειες που κάνεις αυτόματα, καθώς και να αυξήσει τη δημιουργικότητά σου. Παράλληλα λόγω της διάρκειάς του, δεν προκαλεί αδράνεια ύπνου, κάνοντας ακόμη πιο εύκολη την αφύπνιση και την επιστροφή στις υποχρεώσεις σου.


Αυτό που θα ήθελα να σου τονίσω και να κρατήσεις τελικά είναι πως η ξεκούραση είναι το Α και το Ω για μια αληθινά παραγωγική ημέρα. Αν και συχνά πιστεύουμε πως όσο περισσότερο πιέσουμε τους εαυτούς μας, τόσο πιο αποδοτικοί θα είμαστε, το σώμα και το πνεύμα μας χρειάζονται το ανάλογο "καύσιμο" για να παραμένουν ενεργά.

Και μάντεψε: Η ξεκούραση μέσω του ύπνου είναι ο καλύτερος "καταλύτης" που μπορείς να σου προσφέρεις!


Η ομάδα μας
















7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page