top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πόσος χρόνος ζωής απομένει στο κρέας που καταψύχεις;

Πόσες φορές έχει τύχει να πετάξεις ένα τρόφιμο από την κατάψυξη επειδή δεν θυμάσαι πόσο καιρό είναι ξεχασμένο σε κάποιο από τα ράφια της ή επειδή δεν γνωρίζεις πόσο καιρό μπορεί ο καταψύκτης να συντηρήσει αποτελεσματικά τα τρόφιμά σου;


Ήξερες ότι η διαδικασία ψύξης ή κατάψυξης αλλά και απόψυξης, δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζεις αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση και αλλοίωση του τροφίμου που πρόκειται να συντηρήσεις;


Πριν από τον πίνακα που σου έχω ετοιμάσει και συνοψίσει τη διάρκεια ζωής που έχουν τα κυριότερα είδη κρέατος που μπορεί να έχεις στην κατάψυξή σου, πάμε να σου πω μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις γενικά για τις διαδικασίες συντήρησης του κρέατος.


Ξεκινάμε;

  • Η διάρκεια ζωής κατά την ψύξη και την κατάψυξη εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού που συντηρούμε. Άκοπα τρόφιμα όπως είναι το κοτόπουλο ολόκληρο συντηρούνται καλύτερα σε σχέση με τρόφιμα των οποίων περισσότερες επιφάνειες είναι εκτεθειμένες στον αέρα του θαλάμου, όπως οι μπουκιές κοτόπουλου.

  • Θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το ξεπάγωμα η διατήρηση του κρέατος σε θερμοκρασία δωματίου όπως στον πάγκο της κουζίνας ή μέσα στο νεροχύτη. Η σωστή απόψυξη που εμποδίζει την επιμόλυνση του τροφίμου και την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων γίνεται μέσα στο ψυγείο στα κατώτερα και πιο ψυχρά ράφια του, και μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το κρέας μας θα είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

  • Δεν επιτρέπεται να καταψύξουμε για δεύτερη φορά κρέας -ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο- που έχει αποψυχθεί, ακόμη κι αν έχει μαγειρευτεί. Αν η απόψυξη γίνει (με ή χωρίς προετοιμασία), το τρόφιμο θα πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ή να απορριφθεί.

Και πάμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: Κοτόπουλο - Κόκκινο κρέας - Σολομός

Πόσο καιρό ζουν στην συντήρηση και πόσο στην κατάψυξη ανάλογα με το αν είναι μαγειρεμένα ή όχι;



Σε κάθε περίπτωση καλό θα είναι να ελέγχεις την οσμή αλλά και την υφή του τροφίμου για να κρίνεις και να αποφασίσεις αν τελικά θα το καταναλώσεις.

Μην ξεχνάς ότι είναι προτιμότερο να απορρίψεις ένα τρόφιμο για του οποίου την καταλληλότητα αμφιβάλλεις, παρά να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου αλλά και των γύρω σου!


Να μας προσέχουμε δεν είπαμε;


Η ομάδα μας



16 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page