top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πώς να αποφύγεις τους τοξικούς ανθρώπους

Εδώ και καιρό μιλάμε για την τοξική θετικότητα, τις φράσεις που μπορεί να πεις μέσα στη μέρα σου και ενώ τις λες για καλό, τελικά έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Τι γίνεται, όμως, όταν η τοξικότητα αυξάνεται και αφορά ολόκληρες συμπεριφορές;


Έχεις κι εσύ κάποια στιγμή συναναστραφεί στη ζωή σου άτομα με τα οποία όχι απλά δεν ταίριαξες, αλλά ακόμη χειρότερα είχαν πολύ αρνητική διάθεση και αντίκτυπο στο δικό σου ψυχισμό. Σε έκαναν να αισθάνεσαι άσχημα για τις επιλογές σου, για όσα έχεις ή δεν έχεις κάνει, για οτιδήποτε αποφάσιζες πως ήθελες για 'σένα.


Η συναναστροφή με ανθρώπους που είναι αυτό που ονομάζουμε "τοξικοί", μπορεί να γίνει εξοντωτική μέσα στην καθημερινότητά σου. Από το να σου χαλάει τη διάθεση, μέχρι και το να σε κρατήσει πίσω από πράγματα που θέλεις να κάνεις ή να χάσεις την αυτοεκτίμησή σου, οι τοξικοί άνθρωποι είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία στις ανθρώπινες σχέσεις και την κοινωνικότητα.


Σήμερα θα δούμε μαζί μερικούς τρόπους για να αποφύγεις τους τοξικούς ανθρώπους, να μπορέσεις να πας παρακάτω και να χτίσεις μια καθημερινότητα που θα περιλαμβάνει θετικά και αρνητικά (όλα στη ζωή είναι άλλωστε), αλλά δεν θα περιλαμβάνει τοξικότητα.


Πάμε να τους δούμε;


Θα ξεκινήσω δυναμικά: κόψε την επαφή. Ναι, το ξέρω, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο, ούτε κάτι που γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Είναι, όμως, κάτι που μπορείς να βάλεις στόχο και να πετύχεις σταδιακά. Για αρχή καλό θα ήταν να σκεφτείς και να αναθεωρήσεις για οποιοδήποτε ταμπού αισθάνεσαι ότι σε δεσμεύει να κάνεις παρέα με κάποια άτομα, επειδή μπορεί να ανήκουν στην οικογένεια, στη δουλειά ή να γνωρίζεστε από παλιά. Τα άτομα με τα οποία περνάμε τον ελεύθερο χρόνο σας καλό είναι να μας πηγαίνουν ένα βήμα παρακάτω και αμοιβαία να περνάμε ευχάριστα όλοι μαζί.


Από την άλλη πλευρά οποιοδήποτε τοξικό σχόλιο ακούς, θα πρέπει να μην το παίρνεις προσωπικά. Κι αυτό επειδή οι άνθρωποι που μιλούν με κακεντρέχεια, συνήθως δεν μιλούν έτσι συνειδητά επειδή έχουν κάποιο προσωπικό ζήτημα μαζί σου. Πρόκειται για τρόπο σκέψης και μια τυπική συμπεριφορά που δυστυχώς την είχαν και θα συνεχίσουν να την έχουν σε κάθε άτομο που θα μιλούν. Γι' αυτό κι εσύ μπορείς να αποδιώξεις κάθε σκέψη προσωπικού φταιξίματος και να αρχίσεις να σκέφτεσαι με ποιο τρόπο θα προχωρήσεις αφήνοντας αυτές τις καταστάσεις πίσω σου.


Για άλλη μια φορά αν κατέληγα σε κάτι, αυτό θα ήταν να βάζεις όρια. Το τι επιζητάς από τις διαπροσωπικές σου σχέσεις, ο τρόπος που επιθυμείς να περνάς το χρόνο σου, οι άνθρωποι που θα συναναστρέφεσαι αποτελούν τις πλέον ατομικές σου αποφάσεις και επιλογές και σίγουρα δε θα πρέπει να προκύπτουν λόγω υποχρέωσης. Αρχίζοντας να σέβεσαι εσύ τα δικά σου προσωπικά όρια, αρχικά θα αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου. Ταυτόχρονα, όμως, θα έχεις έναν αέρα σιγουριάς που σταδιακά θα δίνει το μήνυμα και στους γύρω σου.


Και αν για κάποιο λόγο τελικά δεν μπορείς ακόμη να διακόψεις κάθε επαφή με τοξικά άτομα, τότε τουλάχιστον μην ζητάς τη βοήθειά τους. Δίνοντας σε τοξικά άτομα το περιθώριο να σχολιάζουν ή να σου δίνουν τη γνώμη τους για ζητήματα που αφορούν τη ζωή σου, επιτρέπεις να μένει ανοιχτό ένα παράθυρο που τους δίνει την εντύπωση ότι έχουν λόγο στη ζωή σου. Αντ΄αυτού μπορείς να διατηρήσεις μια τυπική σχέση μαζί τους, συζητώντας για πιο γενικά θέματα και σχολιάζοντας κοινωνικές ή άλλες καταστάσεις, χωρίς να εμπλέκεται οτιδήποτε πιο προσωπικό.


Η ζωή θέλει καλοπέραση δε λένε; Και τότε πώς θα καλοπεράσεις αν περιτριγυρίζεσαι από κακεντρέχεια και τοξικότητα; Ήρθε η ώρα να κάνεις αυτή την αλλαγή που χρειάζεσαι, να σε σκεφτείς λίγο παραπάνω και να πάρεις εσύ τις αποφάσεις για τον εαυτό σου. Τι λες;


Η ομάδα μας

















12 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page