top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Σπατάλη Τροφίμων, μια συνήθεια που χρειάζεται να αλλάξεις!

🗨 Θυμάσαι τότε που η μαμά σου έλεγε να τελειώσεις όλο σου το πιάτο; Ίσως να ήξερε για τη σημαντικότητα του food waste, ίσως και όχι! 🤭


🗨 Όπως και να έχει, το food waste αναφέρεται σε οποιοδήποτε φαγητό που δεν καταναλώνεται για διάφορους λόγους. Μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παροχής φαγητού, από τις φάρμες που δημιουργείται μέχρι και τον καταναλωτή (κυρίως!).


Γιατί να σε ενδιαφέρει θα μου πεις;!


Το food waste επηρεάζει τρεις σημαντικούς τομείς:


🏥 Υγεία: το food waste έχει βρεθεί πως συνδέεται με την παχυσαρκία η οποία επηρεάζει αρνητικά πολλές άλλες σημαντικές ασθένειες όπως τον τύπο 2 διαβήτη, τη στεφανιαία νόσο αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου.


🌍 Περιβάλλον: συμβάλλοντας στην κλιματική αλλαγή και στην αναποτελεσματική χρήση γης και λιπασμάτων καθώς βλάπτει τους πόρους του πλανήτη.


💸 Οικονομία: σύμφωνα με έρευνες στην Ευρώπη το food waste στοιχίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.


Αν λοιπόν θες να αλλάξεις αυτή τη συνήθεια μπορείς να ξεκινήσεις χρησιμοποιώντας μια λίστα για τα ψώνια σου, επιλέγοντας προϊόντα που είναι πακεταρισμένα με ανακυκλώσιμα υλικά. Τέλος, μαθαίνοντας σωστούς τρόπους διαχείρισης βρώσιμων προϊόντων σίγουρα θα μπορέσεις να αλλάξεις νοοτροπία και αυτή τη συνήθεια!


Για ρίξε μία ματιά, στο πινακάκι που σου φτιάξαμε παραπάνω και την επόμενη φορά γέμισε σωστά το πιάτο σου και φρόντισε να το τελειώσεις, ακόμα και αν η μαμά δεν κοιτάει!




Λοιπόν, ποιο είναι το πρώτο βήμα που θα κάνεις για να μειώσεις τη σπατάλη των τροφίμων;


Ήλια

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page