top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Συμπλήρωμα σιδήρου - τι απαντάει το σώμα σου;

Παγκόσμια Ημέρα Μεσογειακής Αναιμίας η σημερινή και δεν θα μπορούσα να μην σου αναφέρω τουλάχιστον επιγραμματικά δύο λόγια για τη μορφή αυτή της αναιμίας, που όλο την ακούς και ίσως τελικά να μην ξέρεις και για τι ακριβώς πρόκειται.

Αλλά γι' αυτό είμαι εδώ!


Η μεσογειακή αναιμία, ή θαλασσαιμία, είναι μια βαριά μορφή αναιμίας που εμφανίζεται στον πληθυσμό με σημαντικά στοιχεία κληρονομικότητας. Αυτό που συμβαίνει στους ασθενείς, είναι ότι λόγω γονιδίων, δεν μπορούν να παράγουν αρκετή αιμοσφαιρίνη στον μυελό των οστών, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος. Τα πρώτα σημάδια της μεσογειακής αναιμίας εμφανίζονται σαν ωχρότητα, ατονία και προβλήματα στην ανάπτυξη του σκελετού και εκδηλώνονται συνήθως μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του ατόμου ενώ συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά την πορεία της νόσου, είναι τα παρακάτω:

  • Ίκτερος

  • Διόγκωση ήπατος και σπλήνας (μπορεί να χρειασθεί να αφαιρεθεί)

  • Χολολιθίαση

  • Χαρακτηριστικό πρόσωπο (προεξοχή ζυγωματικών και χάλκινο χρώμα)

  • Ορμονικές διαταραχές (υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, οστεοπόρωση, διαταραχές της γονιμότητας)

  • Βλάβη στην καρδιά και καρδιακή ανεπάρκεια


Μέχρι σήμερα, η μοναδική υποσχόμενη μέθοδος για τη θεραπεία της φαίνεται να είναι η γονιδιακή θεραπεία (προφανώς - αφού τα αίτια είναι γονιδιακά), ενώ η αντιμετώπιση των ασθενών περιλαμβάνει μέχρι ώρας 1-2 μεταγγίσεις αίματος ανά μήνα, αποσιδήρωση και ειδικά φάρμακα. Αλλά αυτό αφορά άτομα που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Από την άλλη, μια εξέταση αίματος που ονομάζεται ηλεκτροφόρηση μπορεί εύκολα να δείξει ακόμη και αν κάποιος είναι φορέας της μεσογειακής αναιμίας.


Φορέας; Όπα, τι είναι πάλι τούτο;


Οι ετεροζυγώτες, δηλαδή τα άτομα που φέρουν ένα μόνο "παθολογικό" γονίδιο και άρα δεν έχουν εκδηλώσει τη νόσο αλλά φέρουν το γνωστό "στίγμα", συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας ούτε χρειάζεται να παίρνουν κάποια φάρμακα. Είναι δηλαδή φορείς της νόσου. Στο αίμα τους, βέβαια, δεν παύει να υπάρχει μειωμένη συγκέντρωση σιδήρου και να έχουν μια γενετική ανωμαλία, γι' αυτό και εμφανίζεται συνήθως μια ήπια αναιμία που εκδηλώνεται με χαμηλό αιματοκρίτη και έναν αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων ελαφρά αυξημένο.


Αυτό που μπορούν λοιπόν να κάνουν οι φορείς της μεσογειακής αναιμίας για να μην επιβαρύνουν, αλλά αντ' αυτού να βοηθήσουν, το σώμα τους, είναι να αυξήσουν τη συγκέντρωση σιδήρου με τη λήψη συμπληρώματος.


Πώς όμως θα καταλάβεις σαν φορέας, αν το συμπλήρωμα έχει και τα αποτελέσματα που θέλεις;





Πώς θα το πετύχεις; Μερικά ενδεικτικά tips:

  • Εξέτασε ποια μορφή συμπληρώματος σου ταιριάζει. Μπορεί το συμπλήρωμα να είναι πόσιμο, μασώμενο ή σε μορφή χαπιού, ενώ ακόμη και η περιεκτικότητα του σκευάσματος σε σίδηρο μπορεί να ποικίλλει. Μην ξεχνάς ότι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσεις πολλές μορφές του προκειμένου να καταλήξεις σε αυτό που είναι καλύτερα ανεκτό από το σώμα σου.

  • Λάβε το συμπλήρωμα με άδειο στομάχι. Αν αυτό σου προκαλεί ναυτία ή κοιλιακές ενοχλήσεις δοκίμασε να έχεις καταναλώσει μια μικρή ποσότητα τροφής νωρίτερα.

  • Λάβε το συμπλήρωμα σε απόσταση τουλάχιστον 2 ωρών από γαλακτοκομικά προϊόντα, καφέ ή άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλλά και από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ωμά λαχανικά και τα πίτουρα.

  • Λάβε το συμπλήρωμα μαζί με κάποια πηγή βιταμίνης C για καλύτερη απορρόφηση, όπως μια σπιτική λεμονάδα/πορτοκαλάδα, κάποιο εσπεριδοειδές όπως το μανταρίνι ή το γκρέιπφρουτ ή πρόσθεσε λίγο ξύδι/λεμόνι στο φαγητό σου.

  • Απόφυγε την ταυτόχρονη λήψη συμπληρώματος σιδήρου με άλλα φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφησή του.


Τα βήματα είναι απλά: παρατηρείς - εξετάζεις - προσαρμόζεις


Τι λες; Εύκολο δεν είναι να σε φροντίζεις τελικά;


Η ομάδα μας


20 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page