top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Τι μπορώ να ελέγξω και τι όχι;

Πολλές φορές ορίζουμε την αξία μας με βάση την επιτυχία όλων των τομών κι πτυχών της ζωής μας. Ακόμα και των γεγονότων που δεν περνούν από το χέρι μας. Έτσι στερούμε τα επίπεδα αυτοεκτίμησης μας και μας οδηγεί η "δύναμη της τελειομανίας.


Στην προσπάθεια λοιπόν αυτή, να τα κάνουμε όλα τέλεια και να ικανοποιήσουμε όλες τις πτυχές της ζωής μας, επαγγελματικά, κοινωνικά και προσωπικά. Ξεχνάμε όμως συχνά έναν πολύ σημαντικό τομέα, τον ψυχολογικό μας.


Αναγνωρίζοντας τις ευθύνες μας αλλά και τα πράγματα που μπορούμε εμείς να ελέγξουμε και κυρίως αυτά που δεν μπορούμε τότε η ψυχική μας υγεία έχει πολλά περιθώρια να καλυτερεύσει.


Τι θα έλεγες λοιπόν να δούμε ποια είναι αυτά που εσύ μπορείς να ελέγξεις και να δώσεις την ενέργεια σου, και ποια όχι; :)




Μόλις αποδεχτούμε ότι η αποδοχή από τους άλλους και αυτά που λένε για εμάς δεν κρίνονται απαραίτητα πάντα από τις πράξεις μας και το ποιο πραγματικά είμαστε. Αυτό γίνεται γιατί ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του διαφορετικά κριτήρια για να κρίνει αλλά και δικές του εμπειρίες που μπορεί να τον επηρεάζουν στην κρίση του.


Για αυτό εμείς χρειάζεται να αγαπάμε τον εαυτό μας, και αυτό είναι κάτι που περνάει μόνο από το δικό μας χέρι! Αγαπόντας τον εαυτό σου θα καταφέρεις να αποδεχτείς την κριτική των άλλων και να κρατήσεις τα κομμάτια που θα σε κάνουν καλύτερο αλλά και να απορρίψεις αυτά που δεν σου ταιριάζουν.

Αυτή η τάση για έλεγχο όλων των ευθυνών δικών μας και άλλων, πηγάζει από την τελειομανία που μπορεί να έχει κάποιος αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους άλλους. Έτσι, καταλήγουμε σε 'ένα φαύλο κύκλο άγχους, πίεσης και στην περίπτωση αποτυχίας....φυσικά αρνητικών σκέψεων!


Όταν αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε μόνο τις δικές μας ευθύνες και όχι των άλλων, τότε θα βρούμε χώρο αλλά και χρόνο για να κάνουμε πράγματα που μας γεμίζουν πραγματικά αλλά και να δοκιμάσουμε νέες εμπειρίες.

Τέλος, δυστυχώς ή ευτυχώς πολλοί άνθρωποι στη ζωή μας θα έχουν κατά καιρούς, αρνητικό τρόπο σκέψης. Εκεί εμείς καλούμαστε να βρούμε τις δικές μας ισορροπίες, ελέγχοντας το πως μιλάμε εμείς σε εμάς για εμάς.


Η αντιμετώπιση μας προς τον εαυτό μας είναι κάτι που κανείς άλλος πέρα από εμάς δεν μπορεί να ελέγξει. Η οριοθέτηση των κριτικών και των αρνητικών σκέψεων των γύρω μας μας βοηθάει στη δίκαιη αντιμετώπιση του εαυτού μας.


Όποτε λοιπόν νιώσεις ξανά να πιέζεσαι ή την αυτοεκτίμηση σου να πέφτει, θα έχεις πάντα αυτό το πινακάκι που σου ετοίμασα για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου πως δεν μπορείς να ελέγχεις τα πάντα, αλλά σίγουρα μπορείς να φροντίζεις τον εαυτό σου και να ελέγχεις όλα εκείνα που αφορούν εσένα...προς εσένα!


Ήλια




69 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page