top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Χορτοφαγία και η χρησιμότητα της "φυτικής πρωτεΐνης"!

Έγινε ενημέρωση: 15 Απρ 2022

Χορτοφάγος είναι αυτός που στη διατροφή του δεν περιλαμβάνει κρέας ζώων (συμπεριλαμβανομένων ψαριών, οστρακόδερμων και μαλακίων) και τα προϊόντα τους. Υπάρχουν κατηγορίες χορτοφάγων που δεν τρώνε γαλακτοκομικά, αυγά ή προϊόντα που προέρχονται από την εκμετάλλευση ζώων, όπως το μέλι.


Μία χορτοφαγική διατροφική φαίνεται να είναι μέσα στα αποδεκτά και υγιεινά πρότυπα διατροφής, ωστόσο η συνέπεια και η ισορροπία είναι από τα βασικά κλειδιά της, για να παρέχονται στο σώμα όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Η πρωτεΐνη, είναι το πιο συχνά αναφερόμενο συστατικό που μας ανησυχεί κατά πόσο μπορεί να καλυφθεί από φυτικές πηγές τροφίμων.



Οι φυτικές πρωτεΐνες βρίσκονται στα όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους σόγιας, δημητριακά και λαχανικά. Οι πρωτεΐνες αυτές ονομάζονται και «χαμηλής βιολογικής αξίας» μιας και περιέχουν μια μικρή αναλογία των απαραίτητων αμινοξέων, σε αντίθεση με τις ζωικές πρωτεΐνες που ονομάζονται και «υψηλής βιολογικής αξίας» λόγω της επαρκούς ποσότητας αμινοξέων που παρέχουν.

Oι διατροφολόγοι προτείνουν να υπάρχει ποικιλία από φυτικές πρωτεΐνες στη καθημερινή μας διατροφή για να έχουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.

Ας πάμε όμως τώρα να δούμε πόσα γραμμάρια πρωτεΐνης έχουν προϊόντα που είναι πιθανό ήδη να έχεις στην κουζίνα σου, και ίσως να μην γνώριζες πώς στην κατάλληλη ποσότητα και συνδυασμό δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις ζωικές πρωτεΐνες:


Αμύγδαλα= 19.1g πρωτεΐνης/ 100

Αβοκάντο= 2g πρωτεΐνης/ 100g

Κάσιους= 18 γραμμάρια πρωτεΐνης/ 100g

Μπρόκολο= 13g πρωτεΐνης/ φλιτζάνι

Φυστικοβούτυρο= 26g πρωτεΐνης/ 100g

Φασολάκια= 5g πρωτεΐνης/ 100g

Ηλιόσπορος= 21 γραμμάρια πρωτεΐνης/ 100g

Σπανάκι= 1g πρωτεΐνης/ φλιτζάνι

Φακές= 9g πρωτεΐνης/ 100g


Τώρα λοιπόν που σίγουρα γνωρίζεις για τις φυτικές πρωτεΐνες, ήρθε η ώρα να εντάξεις στο πρόγραμμα σου την καθημερινή επίσκεψη στο μανάβικο της γειτονιάς σου! Με τι θα γεμίσεις την οικολογική σου τσάντα;


Ήλια



7 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page