top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΉλια Αλεξιάδη-Σμυρνιωτάκη

Πώς θα φάω σωστά εκτός σπιτιού;

Έχει έρθει αυτός ο καιρός που ο ήλιος δεν σε αφήνει να σκεφτείς να κάτσεις σπίτι σου. Λίγο το μπάνιο στη θάλασσα, λίγο οι διακοπές που ετοίμαζες τόσο καιρό, λίγο οι μαζώξεις σε διάφορα όμορφα μέρη της πόλης συνεισφέρουν στο να περνάς όλη τη μέρα σου έξω, οπότε στο ... να τρως και έξω.


Πώς όμως θα φας σωστά εκτός σπιτιού; Μην ανησυχείς σου έχω εδώ τις πιο χρήσιμες συμβουλές ώστε να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου εποχή ακολουθώντας όμως και μια υγιεινή διατροφή!


Έτοιμος;


Για πάμε να δούμε που θα δώσεις την περισσότερη προσοχή στις διακοπές σου!


Θα ξεκινήσω λέγοντας σου τι θα ήταν καλό να αποφεύγεις όταν τρως έξω!


1) Αλκοόλ & Ανθρακούχα ποτά: όταν καταναλώνουμε αλκοόλ, ουσιαστικά το σώμα μας αναστέλλει τον μεταβολισμό και αρχίζει να μεταβολίζει πρώτα το αλκοόλ και όχι τα φαγητά που έχουμε καταναλώσει. Στη θέση του θα μπορούσες να πίνεις ροφήματα τα οποία δεν έχουν αλκοόλ και ζάχαρη όπως το νερό με λεμόνι. Επιστημονικές έρευνες έχουν επίσης αποδείξει τις βλαβερές του επιπτώσεις στο συκώτι, τον εγκέφαλο, την καρδιά, το πάγκρεας αλλά και τα νεφρά.


2) Τηγανητά & Αρτοσκευάσματα: η κατανάλωση τηγανιτών φαγητών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία ή καρδιακές παθήσεις.

Ενώ τα αρτοσκευάσματα επηρεάζουν τους λιπηδεμικούς μας δείκτες, και η συχνή κατανάλωση τους μπορεί να οδηγήσει στην παχυσαρκία.



3) Προσοχή στο αλάτι: μπορείς να ανατρέξεις για περισσότερες πληροφορίες στο αντίστοιχο άρθρο μας.


4) Έτοιμες σάλτσες και τυποποιημένα προϊόντα: μειώνουν τη ζωτική ενέργεια και δημιουργούν τοξίνες στον οργανισμό. Επίσης, προκαλούν σωματική αδράνεια και λήθαργο, αλλά και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν το σωματικό βάρος και μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.



Πάμε όμως να δούμε τώρα τι σου κάνει καλό να απολαμβάνεις στις διακοπές οσυ!


1) Σαλάτες και λαχανικά: καταναλώνοντας μια σαλάτα την ημέρα αυξάνεις την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων της ημέρας σου, έτσι λαμβάνεις μια πολύ καλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, όπως φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, καροτένιο Α και Β κ.α.). Αυτές οι ουσίες που εμπεριέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, έχει βρεθεί πως συσχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων.


2) Δροσερά ροφήματα χωρίς αλκοόλ και ζάχαρη: είπαμε πιο πάνω πως καλό θα ήταν να αποφεύγεις το αλκοόλ και τα ροφήματα που είναι πλούσια σε ζάχαρη. Σου έχω όμως κάποιες ιδέες για εξίσου γευστικά αλλά και αναζωογονητικά ροφήματα για το καλοκαίρι σου, για διάβασε εδώ!


3) Άπαχο κρέας και ψάρι: Η κατανάλωση υπερβολικών κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή μπορεί να αυξήσει την «κακή» χοληστερόλη LDL στο αίμα σας, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Έτσι, η καλύτερη επιλογή για κρέας είναι να διαλέγετε το άπαχο κρέας όταν έχεις την ευκαιρία! Όσον αφορά τα ψάρια, είναι γεμάτα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και βιταμίνη D είναι και τα ψάρια. Τέλος, αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για το σώμα και τον εγκέφαλό μας.


4) Κατανάλωση σωστής ποσότητας: είναι πολλές οι φορές που όταν τρώμε σε ένα εστιατόριο μας φέρνουν μια μερίδα φαγητού αρκετά μεγαλύτερη από αυτλη που θα ετοιμάζαμε και σίγουρα από αυτή που θα καταναλώναμε. Έτσι, βοηθάει να έχουμε στον νου μας να καταναλώνουμε τόσο φαγητό όσο να νιώθουμε χορτασμένοι, όχι όμως σκασμένοι. Το υπόλοιπο μπορείς να το κρατήσεις για αύριο :)


5) Βιολογικά συστατικά: περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Επίσης, είναι απαλλαγμένα από τοξικούς και μεταλλαξιογόνους παράγοντες.



Στα είπα συνοπτικά, σου έχω δώσει και το πινακάκι σου, έτσι την επόμενη φορά που θα πας σε εκείνη την αγαπημένη σου ταβέρνα στο ξεχωριστό σου νησί, διάβασε καλά το μενού και επίλεξε αυτά που σου κάνουν καλό!


Ήλια






10 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page